Kinë, arrestohet themeluesi i Evergrande

schedule16:39 - 27 Shtator, 2023

schedule 16:39 - 27 Shtator, 2023

Miliarderi dhe themeluesi i Evergrande, Hui Ka Yan, është arrestuar, raportoi Bloomberg News të mërkurën.

Duke cituar disa zyrtarë, agjensia komentoi se Hui, i cili themeloi Evergrande në 1996 në qytetin jugor të Guangzhou, u arrestua nga policia në fillim të këtij muaji dhe është nën arrest “në një vend të caktuar”.

Është e paqartë pse Hui është nën “arrest shtëpie”, një lloj veprimi i policisë që nuk mund të ndalohet ose arrestohet formal dhe nuk do të thotë domosdoshmërisht se themeluesi i Evergrande do të akuzohet për një krim ose shkelje. Megjithatë, masa do të thotë se ai nuk mund të largohet nga vendi ku ndodhet, të takohet ose të komunikojë me të tjerët pa miratim, sipas Ligjit të Procedurës Penale të Kinës. Pasaportat dhe kartat e identitetit i dorëzohen më pas policisë, por procesi nuk duhet të kalojë gjashtë muaj, sipas ligjit.

Evergrande është zhvilluesi më i madh në botë i pasurive të paluajtshme, por kohët e fundit ka qenë në qendër të një krize likuiditeti në pasurinë e paluajtshme të Kinës, me detyrime totale prej më shumë se 300 miliardë dollarë. Pasuritë e paluajtshme përbëjnë rreth një të katërtën e ekonomisë së Kinës. Policia e Guangdong dhe Evergrande nuk iu përgjigjën kërkesave për koment.