Këto janë simptomat e depresionit

schedule21:45 - 20 Mars, 2022

schedule 21:45 - 20 Mars, 2022

Të vëreni se dikush që e doni është duke luftuar mund të jetë e vështirë, edhe nëse e shihni çdo ditë.

Është e rëndësishme të kontaktoni me familjen dhe miqtë nëse vëreni se ata duken vetë ose të tërhequr.

Edhe pse jo të gjithë ndihen gjithmonë në gjendje të ndajnë atë që po përjetojnë.

Njohja e simptomave të depresionit mund të jetë vërtet e rëndësishme kur bëhet fjalë për paraqitjen dhe mbështetjen e një të dashur.

Më poshtë sjellim katër shenjat kryesore që tregojnë se dikush mund të ketë vështirësi:

Humor i keq

Kur bëhet fjalë për depresionin , humori i vazhdueshëm i ulët ka të ngjarë të jetë simptoma e parë e mundshme që do të dalloni te një i dashur.

Ata mund të duken të tërhequr, të qetë dhe vazhdimisht të trishtuar, potencialisht më pak të dashur se zakonisht, si dhe më pak komunikues.

Vështirësi për të përballuar situatat e ndryshme

Nëse i dashuri juaj e ka të vështirë të përballojë disa pjesë të jetës së përditshme, mund të jetë një shenjë se ka nevojë për mbështetje për shëndetin mendor.

Detyrat e përditshme – qofshin ato për të shkuar në punë, për të larë rrobat, për të ngrënë darkë – mund të ndihen më të vështira, ndoshta të pakapërcyeshme, për njerëzit që janë në depresion.

Ata madje mund të fillojnë të flasin dhe të lëvizin më ngadalë, të ndihen të rënduar nga letargjia dhe të mos kenë asnjë motiv për të bërë asgjë, madje edhe gjërat që duan.

Vështirësi në kënaqësi

NHS thotë se një simptomë kryesore e depresionit është “të mos marrësh asnjë kënaqësi nga jeta” dhe një humbje ose mungesë interesi, veçanërisht për gjërat që dikush normalisht i shijon dhe i pret me padurim, mund të jetë një flamur i vërtetë i kuq.

Nëse janë duke lënë mënjanë pijet në pijetore ose duke lënë shëtitjet në park, ose nëse duket se kanë hequr dorë nga hobi ose miqtë, ata mund të jenë duke luftuar me shëndetin e tyre mendor.

Zakonet e thyera

Të gjithëve na është dashur të përshtatemi me ndryshimet në rutinat tona falë pandemisë.

Midis punës në shtëpi, shkollimit në shtëpi, bllokimeve dhe izolimit, rutinat kanë dalë jashtë kornizës për shumë prej nesh, por për disa njerëz, ndryshimet në sjellje mund të tregojnë depresion.

Disa njerëz me depresion gjejnë ndryshime në oreksin dhe peshën e tyre, kanë ndërprerë gjumin ose braktisin hobi dhe tërhiqen nga rrethet shoqërore.