KE kërkon sqarime nga Kosova për tarifat e importit nga Serbia

schedule19:15 - 7 Nëntor, 2018

schedule 19:15 - 7 Nëntor, 2018

Komisioni Evropian i ka kërkuar Kosovës sqarime urgjente për vendosjen e tarifave për importin e mallrave nga Serbia dhe Bosnja. Sipas Brukselit, kjo vendoje taksash shkel marrëveshjen e tregtisë së lirë për Evropën Qëndrore.

Masat e anonçuara nga qeveria e Kosovës për rritjen me 10 % të takasave për importin e mallrave nga Serbia dhe Bosnja-Hercegovina janë dhunim i marrëveshjes së tregtisë së lirë për Europën Qëndrore, CEFTA » Ky është qëndrim i Komisioni Europian, i cili i kërkon qeverisë së Kosovës të tërhiqet nga ky hap i papritur, siç e ka artikuluar në konferencën e mesidtës së ekzekutivit europian, Maja Koçijançiç.

Maja Kocijançiç, zëdhënëse e KE-së: «Ne presim sqarime urgjente nga qeveria e Kosovës në përgjigje të anonçimit të papritur për rritje me 10% të taksave për importin e mallrave nga Serbia dhe Bosnja-Hercegovina. Këto masa janë dhunim i qartë i detyrimeve që Kosova ka në kuadrin e CEFTEs, presidencën e të cilës mban aktualisht. Ne presim që Kosova të përmbushë detyrimet që rrjedhin nga marrëveshja e CEFTË-s dhe dhe i kërkojmë autoriteteve të Kosovës të tërhiqen nga ky hap. Ne besojmë, që ky vendim cënon bashkëpunimin rajonal, përfshirë këtu edhe zonën ekonomike rajonale dhe nuk është në përputhje me parimet që përmban marrëveshja e asocim-stabilizimit midfis BE-së dhe Kosovës »

Por pyetja nëse patur reagime të tilla nga Komisioni Europian kur hapa të ngjashëm janë anonçuar nga Serbia apo vende të tjera të rajonit, nuk ka gjetur përgjigje. Komisioni Europian ka lënë në pikëpyetje trajtimin e njëjtë të vendeve që kanë nënshkruar marrëveshje të CEFTW-s. /abcnews.al