Katër arsye pse gratë vuajnë gjatë marrëdhënieve seksuale

schedule21:22 - 3 Shtator, 2021

schedule 21:22 - 3 Shtator, 2021

Pothuajse 20% e grave përjetojnë dhimbje vaginale gjatë marrëdhënieve seksuale, gjë që i privon ata nga kënaqësia seksuale. Dhimbja mund të jetë e përhershme ose kronike dhe mund të shkaktohet nga një gamë e gjerë shkaqesh të tilla si një infeksion, alergji, reagim ndaj ilaçeve ose sëmundje kronike.

Fatkeqësisht, gratë shpesh ankohen se dhimbja gjatë marrëdhënies seksuale është e degraduar ose i atribuohet ekzagjerimit apo edhe sëmundjeve mendore, në një kohë kur simptomat e tyre mund të lidhen me çështje të vërteta mjekësore.

Këto janë shkaqet më të zakonshme të dhimbjes seksuale:

Zvogëlimi i zgjimit seksual:  Gjatë zgjimit seksual, indet vaginale sekretojnë lubrifikantë natyralë që mbrojnë gruan nga dhimbjet gjatë marrëdhënieve seksuale. Pa këto mekanizma mbrojtës, indet brenda vaginës do të ishin të thata dhe të brishta. Fatkeqësisht në raste të tilla gratë shpesh “shtrëngojnë dhëmbët” dhe presin që kontakti të përfundojë.

Nëse e përjetoni këtë: Kërkoni këshillën e një gjinekologu për të diagnostikuar shkaqet e dhimbjes seksuale. Përdorni lubrifikantë gjatë parathënies dhe marrëdhënieve seksuale. Përveç kësaj, shpenzoni të paktën 30 minuta në paraprake.

Spazma vaginale: Kur seksi është i dhimbshëm, gratë pa vetëdije shtrëngojnë muskujt vaginalë. Spazma vaginale është një mosfunksionim seksual në të cilin ka tkurrje të vazhdueshme ose të përsëritura të pavullnetshme të muskujve vaginalë, duke e bërë të pamundur depërtimin vaginal.

Nëse e përjetoni këtë: Konsultohuni me mjekun tuaj. Aplikimi i teknikave të fizioterapisë që do të ndihmojnë në relaksimin dhe funksionimin e duhur të zonës do t’ju ndihmojë.

Menopauza. Ndërsa estrogjeni zvogëlohet indi vaginal bëhet më i hollë dhe pa lubrifikim të mirë. Përveç atrofisë atriale, ekziston një atrofi e përgjithshme e organeve gjenitale të jashtme dhe të brendshme, si dhe uretrës dhe pjesës së poshtme të fshikëzës, të cilat zvogëlohen në madhësi. Si rezultat, marrëdhënia vaginale bëhet e dhimbshme.

Nëse e përjetoni këtë: Bisedoni me mjekun tuaj për zëvendësimin hormonal ose përdorimin e kremit lubrifikues të estrogjenit.

Dhimbje vaginale.  Dhimbja shpesh përshkruhet si djegie, vetëm në hyrje të vaginës. Shtë një gjendje e zakonshme e karakterizuar nga siklet kronik, dhimbje ose ndjesi djegieje në zonën e vulvës.

Nëse e përjetoni këtë: Shikoni gjinekologun tuaj. Ilaçet mund të japin lehtësim./abcnews.al