Juncker: Integrimi i Ballkanit në BE, do të shpëtonte Europën nga lufta

schedule13:08 - 9 Prill, 2018

schedule 13:08 - 9 Prill, 2018

Në një intervistë për Deutsche Velle, Presidenti i Komisionit Europian Zhan Klod Junker u shpreh se integrimi i vendeve të ballkanit në bashkimin europian, do të shpëtonte europën nga lufta. Deklaratë kjo që është cilësuar shokuese nga mediat britanike.

Presidenti i Komisionit Europian Zhan Klod Junker deklaroi se nëse dështon integrimi i vendeve të Ballkanit në BE, atëherë kjo e fundit do të jetë përballë përsëritjes së konflikteve që ndodhën në rajon në 1990-ën.

Junker theksoi se integrimi i vendeve të Ballkanit në Bashkimin Europian është një hap i domosdoshëm për shmangien e këtyre konflikteve në Rajon.


Gjatë 1990-ës vendet e Ballkanit u përfshinë në një seri luftërash etnike të cilat shkaktuan kaos në continent, ndërsa numri i viktimave vlerësohet të jetë më shumë se 130 mijë.

Në një intervistë për Deutche Velle Junker u shpreh se pranimi i shteteve të ish Jugosllavisë në BE mund të ndihmojë në shmangien e një konflikti të ri, ku Europa do të ishte pjesë e tij. Njerëzit në Bashkimin Europian duhet të paralajmërohen se Ballkani ndodhet në pragun e derës së tye.

Duke ritheksuar dhe njëherë luftërat e 1990-ës, Presidenti i Komisionit Europian u shpreh se pa një premtim për anëtarësimin në Bashkimin Europian, do të shte shumë e lehtë që të ndodhnin sërish konfliktet e dikurshme.

BE po ndërmerr hapa për anëtarësimin e Serbisë, Malit të Zi, Shqipërisë, Maqedonisë, Kosovës dhe Bosnje e Hercegovinës deri në 2025-ën.

Mosmarrëveshjet territorial mbeten të pazgjidhura në rajon. Një raport i Komisionit Europian denonconte faktin se vendet kanë elemente të qarta të kapjes së shtetit, lidhje me krimin e organizuar të zyrtarëve të lartë si dhe korrupsion në të gjitha nivelet e qeverisë dhe administratës.

I njëjti raport thekson se asnjë nga vendet e lartpërmndura nuk mund të konsiderohet aktulisht si një ekonomi tregu funksionale, por këto shtete kanë kohë deri në vitin 2025 për të përmirësuar situatën.

Në muajin mars Junker ndërmori një tur vizitash në Ballkan për të shprehur mbështetjen ndaj anëtarësimit të këtyre vendeve, pork y vendim ka krijuar konflikte me vendet anëtare të BE-së si Franca dhe Austria.

Në një konferencë për shtyp gjatë këtij turi, Presidenti i Komisionit Europian Junker u shpreh se2025 është një datë e hapur për të gjitha vendet candidate.

Serbia dhe Mali i Zi shihen si më të favorizuarat për t’u anëtarësuar të parat në BE, por të dyja vendet kanë ende disa kapitujtë hapur të cilët duhet të mbyllen para se të jenë pjesë e Bashkimit europian.

Maqedonia dhe Shqipëria gjithashtu janë në pritje pë të hapur negociatat për anëtarësim në qershor të këtij viti.

Mediat britanike ndërkohë i kanë konsideruar deklaratate Zhan Klod Junker si shokuese. /abcnews.al