Irani regjistron çiftelinë në UNESCO, muzikologët të shqetësuar, ministria: Nuk ka vend për alarm

schedule17:16 - 3 Korrik, 2020

schedule 17:16 - 3 Korrik, 2020

Pas regjistrimit të  gusolës nga sllavët ne UNESCO edhe Irani  arrin  të regjistroi  çiftelinë, duke  përdorur emrin e vjetër të saj, duter por persisht, dotar do – tar  do të  thotë ( dy tela). Koleksionisti dhe muzikologu  Mark Luli  thotë se kjo është shqetësuese.

“Shpresoj që mos të marrim të gjithë kulturën dhe instrumentat tonë”.

Zëvendës Ministria e Kultueës Meri Kumbe e cila është  edhe eksperte e trashëgimisë kulturore jomateriale  thotë se kjo nuk është pengon ciftelinë të regjistrohet në UNESCO, mjafton propozimi nga ana e komunitetit dhe plotësimi i dosjes.

“Nuk shoh asgjë të keqe. Përgëzime shtetit të Iranit sepse ka bërë një veprim që është dukur i duhur për kulturën e vet kombëtare. Nuk e pengon edhe për natyrën e interpretimit të dosjes”, thotë ajo.

Luli posedon çiftelinë më të vjetër që ekzistion në trojet shqiptare dhuruar prej profesorit të tij, e cila i përket vitit 1860, e ku me bindje  ai e cilëson, ciftelin si instrument puro shqiptar.

“Ku instrument i vitit 1860 ka rritur përsosmërinë t ij. Është unikal, nuk ka dy si ky. Ka punimin e veçantë, formën e kryqit të gdhendur. Është puro shqiptar”, thotë ai.

Nderse Meri kumbe thotë se instrumentat nuk kanë kombësi dhe Ministria e Kultures, sipas saj ka akorduar një fond , per propozime të dukurive të trashëgimisë kulturore pëe UNESCO

Nderkohë që nga  viti 2010  eposi i kreshnikëve ka mbetur pa u regjiostruar në Unesco. / abcnews.al