“Ilaçi” i lashtë që duhet të pimë çdo ditë, është sekreti i një fshatari anglez që jetoi më shumë se 110 vjet

schedule11:54 - 25 Shtator, 2022

schedule 11:54 - 25 Shtator, 2022

Për një kohë të gjatë besohej se gratë norvegjeze ia detyronin ngjyrën e tyre të bukur kësaj pijeje. Edhe mjeku i nderuar Paavo Ariola e këshilloi për një jetë të gjatë dhe cilësore. Ndërsa, Thomas Parr, një fshatar i përulur anglez që supozohet se jetoi 152 vjeç, është provë se hirra është mrekulli.

Ai ishte i njohur për të pirë hirrë çdo ditë dhe ishte krenar për të.

Përbërja dhe vetitë shëruese të hirrës

Ky ushqim është i përshtatshëm që nga lindja deri në pleqëri. Edhe për shkak të ngjashmërisë me qumështin e nënës, mund të përdoret si suplement qumështi në dietën e foshnjave. Hirra në formën e saj origjinale është një lëng që përmban më pak se 1% proteina dhe mbi 93% ujë. Përbërësit kryesorë të hirrës janë kaliumi, natriumi, magnezi, fosfori, hekuri, zinku, bakri, kobalti, mangani, molibdeni, vitaminat, enzimat e vlefshme dhe aminoacide. Vetëm 26 kalori përmbahen në njëqind gramë hirrë, kjo është arsyeja pse ajo është veçanërisht e përshtatshme për humbje peshe.

Pija më e shëndetshme për një mëlçi të sëmurë

Një mëlçi e pastër është çelësi i shëndetit të mirë, dhe hirra është një pastrues i fuqishëm i mëlçisë. Nëse vuani nga ndonjë sëmundje e mëlçisë, pini hirrë rregullisht. Hirra përmban beta-laktoglobulinë, e cila furnizon trupin me aminoacide të quajtura BCAA, të cilat ndihmojnë ndjeshëm me sëmundjet e avancuara të mëlçisë. Sipas ekspertëve, plotësimi i BCAA ndihmon njerëzit me cirrozë të jetojnë më gjatë dhe më mirë.

Alfa-laktalbumina, e cila përmban hirrë, është e pasur me aminoacidin esencial triptofan, i njohur për rregullimin e gjumit dhe përmirësimin e humorit. Është i pasur me imunoglobulina dhe lizozome që forcojnë imunitetin, gjë që është shumë e dobishme në hepatitin kronik. Në të njëjtën kohë, ai gjithashtu përmban laktoferrinë anti-inflamatore, një përbërës me rëndësi të paçmuar për ata, mëlçia e të cilëve është e ndjeshme ndaj inflamacionit. Hirra është plot me cisteinë, për të cilën trupi ka nevojë për të prodhuar glutation, një antioksidant që mbron trupin nga inflamacioni dhe toksinat. Nivelet e cisteinës janë shumë të ulëta te pacientët me hepatit C, gjë që përkeqëson dëmtimin e mëlçisë. Gjegjësisht, glutationi është një antioksidant i fuqishëm që ndihmon me problemet me gjëndrën tiroide, inflamacionin kronik, kancerin, sklerozën e shumëfishtë dhe sëmundjen e Parkinsonit.

Për qëndrueshmëri dhe humbje peshe

Nëse luani intensivisht sport, po përpiqeni të humbni peshë, jeni nën stres ose vuani nga një sëmundje e rëndë, hirra duhet të jetë pjesë e menysë tuaj të përditshme. Hirra është e pasur me elektrolite, hidraton në mënyrë të shkëlqyer trupin, jep më shumë energji, ndaj është shumë më e përshtatshme se pijet e dëmshme energjike.

Hirra është lënda e parë kryesore për prodhimin e proteinave, të cilat, siç e dini, janë pjesë e pashmangshme e dietës së çdo sportisti, ndaj konsumimi i hirrës mundëson rikuperim dhe rritje më të shpejtë të muskujve pas stërvitjes, redukton oreksin dhe nxit humbjen e peshës. Ai gjithashtu kontribuon në shëndetin arterial dhe venoz pasi ul glukozën në gjak dhe presionin e gjakut, tregojnë hulumtimet. Fatkeqësitë e jetës moderne si obeziteti, presioni i lartë i gjakut, lodhja dhe stresi mund të lehtësohen nga konsumimi i rregullt i hirrës.

Ilaç popullor për tretjen

Acidi laktik që posedon hirra redukton numrin e tepërt të kërpudhave dhe baktereve në zorrët dhe PH e ulët e tij inkurajon punën e tyre. Konsumimi i rregullt rekomandohet për kapsllëk, fryrje, spazma, divertikulit dhe inflamacion kronik të zorrëve.

Ky ilaç i vjetër popullor mund të ndihmojë ndjeshëm për:

lodhjet kronike dhe stresin, obezitetin dhe mbingrënien, presionin e lartë të gjakut dhe uljen e imunitetit, problemte me stomakun, sëmundjet e mëlçisë dhe pastrimin e trupit nga toksinat.

Përgatitja dhe aplikimi i hirrës

Gjëja më e mirë për hirrën është se mund ta përgatisni vetë nga qumështi i papërpunuar vendas ose ta blini në dyqane apo edhe ta merrni nga prodhuesit vendas. Hirra e dhisë është më e mira, por edhe ajo e lopës është e mirë. Gjëja më e rëndësishme është se këto janë kafshë që nuk “pompohen” me hormone. Mesatarisht nga 10 litra qumësht përftohet një kilogram djathë dhe nëntë litra hirrë.

Për shkak se ka veti diuretike, rekomandohet fillimisht pirja e hirrës me moderim, por mund ta pini tri herë në ditë për 1,5 decilitër dhe gradualisht mund ta rrisni këtë dozë në një litër në ditë. Nëse keni dispepsi, thjesht përzieni një lugë çaji hirrë në një gotë me ujë dhe pijeni para çdo vakti. Përveç trajtimit, hirra mund të përdoret gjithashtu për kujdesin e jashtëm të lëkurës dhe flokëve, në përgatitjen e produkteve të bukës dhe në ushqimin e kafshëve shtëpiake dhe kafshëve shtëpiake./abcnews.al