“Hormoni i dashurisë” është i mbivlerësuar sipas shkencëtarëve

schedule14:53 - 4 Shkurt, 2023

schedule 14:53 - 4 Shkurt, 2023

Nga dhjetëra hormonet që gjenden në trupin e njeriut, oksitocina mund të jetë më e mbivlerësuara. E lidhur me kënaqësitë e romancës, orgazmave, lidhjes emocionale dhe më shumë, oksitocina është etiketuar si “hormoni i dashurisë”, “molekula morale” dhe madje “burimi i qetësisë dhe mirëqenies”. Roli jetik i oksitocinës, megjithatë, për lidhjet shoqërore tani po vihet në dyshim shkencërisht. Më shumë se 40 vjet kërkime farmakologjike dhe të sjelljes kanë treguar për sinjalizimin e receptorit të oksitocinës si një rrugë thelbësore për zhvillimin e sjelljeve sociale te minjtë, njerëzit dhe speciet e tjera. Por një studim gjenetik i botuar së fundmi në revistën Neuron tregon se një specie e caktuar gjitari mund të krijojë lidhje të përhershme me bashkëshortët e saj dhe të sigurojë kujdes prindëror pa çlirimin e oksitocinës.

Një specie e veçantë e minjve, minjtë e fushës (Microtus ochrogaster) janë një nga speciet e pakta monogame të gjitarëve. Pas çiftëzimit, ata krijojnë një lidhje të përjetshme me partnerin e tyre. Ata ndajnë përgjegjësitë e prindërimit, preferojnë shoqërinë e partnerit të tyre ndaj anëtarëve të panjohur të seksit të kundërt dhe refuzojnë në mënyrë aktive partnerët e rinj të mundshëm.

Neuroshkencëtarët Devanand Manoli dhe Nirao Shah i Universitetit të Stanfordit donin të dinin nëse lidhja që zhvillohet në secilën palë minjësh ndikohet në të vërtetë nga lirimi i oksitocinës. Hulumtuesit më pas pyetën veten nëse sinjalizimi i receptorit të oksitocinës është po aq i nevojshëm për funksionet e tjera të tij: lindjen e fëmijëve, prindërimin dhe çlirimin e qumështit gjatë laktacionit.

Ne zbuluam se minjtë mutantë, jo vetëm që mund të lindin, por në fakt mund të ushqehen me gji, pa u përfshirë oksitocina kudo në këto procese”, thotë Shah. Si meshkujt ashtu edhe femrat zakonisht angazhoheshin në sjelljet e tyre të zakonshme prindërore dhe ishin në gjendje të rritnin të vegjlit e tyre deri në moshën e gjirit.

Kur u pyetën pse rezultatet e tyre ndryshojnë nga studimet e publikuara më parë që përdorën ilaçe për të bllokuar sinjalizimin e receptorit të oksitocinës, studiuesit tregojnë ndryshimin kryesor midis studimeve gjenetike dhe farmakologjike: Saktësia.

“Për të paktën dhjetë vjet, njerëzit kanë shpresuar për potencialin e oksitocinës si një terapeutik i fuqishëm për të ndihmuar njerëzit me dëmtime njohëse sociale për shkak të kushteve që variojnë nga autizmi te skizofrenia ,” thotë Manoli. “Ky hulumtim tregon se ndoshta nuk ka një sekret magjik për diçka kaq komplekse sa sjellja sociale.”

Një tjetër ndryshim kryesor është se, ndërsa shumica e studimeve farmakologjike shtypin sinjalizimin e receptorit të oksitocinës tek kafshët e rritura, ky studim e çaktivizoi atë kur minjtë ishin ende fetus.

“Ne kemi bërë një mutacion që fillon para lindjes ,” thotë Shah. “Mund të ketë rrugë kompensuese ose të tepërta që janë iniciuar në këto kafshë mutante që maskojnë deficitet në lidhjen, sjelljet prindërore dhe ushqyerjen me gji.”/abcnews.al