Holanda vendos për heqjen e vizave me Shqipërinë

schedule17:26 - 16 April, 2019

schedule17:26 - 16 April, 2019

Dhoma e dytë e përfaqësuesve në parlamentin e Hollandës ka votuar në shumicë pro mocionit të pesë grupeve parlamentare për të rikthyer vizat për qytetarët e Shqipërisë. Vendimi erdhi pas shqetësimeve të deputetëve hollandezë për rritje të konsiderueshme të aktiviteteve kriminale nga mafia shqiptare në këtë vend. Vendimi u konformua edhe nga ambasada e Hollandës në Shqipëri, e cila thotë se qeveria po shqyrton hapat që do ndërmarrë, por për momentin lëvizja e lirë e shqiptarëve nuk cënohet.

Parlamenti Holandës miratoi mocionin e paraqitur  në emër të 5 grupeve Parlamentare, për të anuluar udhëtimin pa viza për shtetasit shqiptarë në Zonën Shengen. Miratimi është publikuar në faqen e parlamentit hollandez, ndërsa 9 partitë që mbështetën mocionin kanë së bashku 105 vota, nga 150 deputetë që ka dhoma e dytë e përfaqësuesve. Vota pro e detyron parlamentin që t’i kërkojë qeverisë së Holandës t’i propozojë Komisionit Evropian inicimin e procedurës dhe “frenimit emergjent”, i cili mundëson pezullimin e udhëtimit pa viza. Më datë 11 prill në parlamentin holandez pati debate mbi këtë mocion, i cili siguroi mbështetjen e shumicës. Propozimi për pezullimin e vizave për shqiptarët në “Shengen” ka ardhur pasi deputetët holandezë kanë shprehur shqetësimin se ka pasur një rritje të konsiderueshme në aktivitetet kriminale nga mafia shqiptare në Holandë dhe këto organizata kriminale po abuzojnë me mundësinë e udhëtimit nëpër Evropë pa viza, duke zgjeruar më tej rrjetin e tyre të kontrabandës.

Ambasada e Hollandës në Tiranë në një postim në Facebook konfirmon se qeverisë hollandeze i është kërkuar nga parlamenti i saj të kërkojë pezullimin e mekanizmit të regjimit pa viza për Shqipërinë. Për momentin, thuhet në sqarimin e ambasadës, qeveria është duke shqyrtuar hapat të cilat duhet të ndërmarrë. “Për momentin, politika e vizave për udhëtimin drejt Hollandës nuk ka ndryshuar. Nënshtetasit shqiptarë, mbajtës të një pashaporte biometrike, mund të udhëtojnë në zonën Shengen pa viza për maksimumi 90 ditë brenda një periudhe 180 ditësh.”, përfundon njoftimi i ambasadës së Hollandës në Shqipëri.

/abcnews.al