“Guna rrëke”, festa ku tradita sjell vallen e vërtetë myzeqare

schedule15:40 - 26 Maj, 2019

schedule 15:40 - 26 Maj, 2019

Në Seman të Fierit u organizua dita e Gunës Rreke. Një festë që ka për qëllim të risjellë në vëmendje vallen e hershme myzeqare. Në këtë event edhe ambasadorët shijuan Gunën Rreke.

Këngët, vallet, ritualet tradicionale, veshjet folklorike pa fund, skenat gati butaforike me dekor e personazhe si nga Myzeqeja, e shndërruan fshatin e vogël në zemër të Myzeqesë së Fierit, Semanin, këtë fundjavë në një skenë madhështore folklori, ose “Guna me rrëké festë”.

I dedikohet një prej krijimeve më fantastike shpirtërore të kësaj zonë, gunës me rrëke, e cila me sharmin e saj ka arritur të identifikohet si veshja tradicionale që përfaqëson gjithë Myzeqenë nga pikëpamja etnokulturore.

Me qindra njerëz ndoqën skena të shumta që të kujtonin dasmën e moçme myzeqare, kalorës të pashëm mbi kuaj si qëmoti që shkonin për të marrë nusen, makineri që të kujtonin një Myzeqe të fuqishme bujqësore, veshje pa fund tradicionale që të sillnin ndër mend festat e mëdha ku këndonin i madh e i vogël.

Atmosfera folklorike e këngëve dhe valleve myzeqare ka befasuar edhe Ambasadorët e Kroacisë dhe Rumanisë, të pranishëm aty të cilët shijuan bukurinë e traditave të Semanit, rakinë dhe gatimet  vendase si myzeqarë të vërtetë.

Ambasadore e Kroacisë: “E shijova shumë. E dua shumë Shqipërinë dhe njerëzit këtu”

Ambasador i Rumanisë: “Njerëz të këndshëm të afrueshëm dhe ushqime të zonës”

Subashi: “Synojmë të përcjellim traditën, kulinarinë. Jam i kënaqur për prezencën e të rinjve që tregon se këto po trashëgohen brez pas brezi”.

Koloriti i veshjeve folklorike, kabaja dhe këngët myzeqare, i dhanë kësaj dite përmasat e një feste të madhe në Myzeqe, që risillte gjithë memorien dhe pasurinë shpirtërore që kishte kohë e harruar.

Gazetare e ABC News, Fier: Adriana Mile