Gjykata franceze nuk lejon të pagëzohet fëmija me emrin Jihad

schedule14:25 - 17 Prill, 2018

schedule 14:25 - 17 Prill, 2018

Një gjykatë franceze ka ndaluar dy prindër që të pagëzojnë fëmijën e tyre me emrin Jihad, kjo sepse sipas gjykatësit emri mund të ketë pasoja negative në jetën e fëmijës.

Vitet e fundit termi xhihad është kthyer eksluzivisht në një sinonim të terrorizmit dhe atentateve. Por kuptimi i vërtetë i fjalës ka të bëjë me përpjekjen dhe luftën për të arritur objektivat në jetë. Një çift francez dëshironte të pagëzonte fëmijën e tyre me këtë emër, por për gjykatën e Tuluz kjo nuk mund të ndodhë pasi emri Jihad mund të ketë pasoja negative në jetën e fëmijës.

Sipas ligjeve franceze, prindërit mund të zgjedhin për fëmijët e tyre emrin që preferojnë me kusht që të mos i shkaktojë dëm fëmijës. Edhe pse në të vërtetë fjala nuk ka një domethënie negative, autoritetet vendosën të ndalojnë përdorimin e këtij emri. Sipas mediave franceze tashmë prindërit me urdhërin e gjykatës do të ndryshoojnë certifikatën e lindjes dhe të zëvendësojën emrin Jihad me Jahid./abcnews.al