Gjetje të reja për dinozaurët: Ata ishin të shoqërueshëm dhe merreshin me gjueti në tufa

schedule09:33 - 20 Prill, 2021

schedule 09:33 - 20 Prill, 2021

Ujqërit mund të kenë pasur karakteristikat e ujqërve dhe dinozaurëve të tmerrshëm, sipas provave të reja nga shkencëtarët në një varr të ri masiv të dinozaurëve të tillë mishngrënës në Utah, SHBA.

Dinozaurët mund të mos kenë gjuajtur më vete, siç ka qenë rasti deri më tani, por ata me siguri ishin të shoqërueshëm dhe merreshin me gjuetinë në grup si ujqërit.

Paleontologët kishin zhvilluar një teori të tillë disa vjet më parë kur gjetën dy zona të tjera në Amerikën e Veriut, Montana, SHBA dhe Alberta, Kanada, ku fosilet e shumë dinozaurëve u zbuluan krah për krah. Zbulimi i tretë përforcon dyshimet se dinozaurët ishin më shumë shoqërorë sesa të vetmuar.

Studiuesit në Universitetin e Arkansas të cilët kryen analiza gjeokimike në vendin e ri në jug të Utah, sipas britanikëve “Guardian” dhe “Telegraph”, arritën në përfundimin se kockat e dinosaurëve nuk ishin marrë nga ujërat nga vende të ndryshme, por dinozaurët vërtet  kishin vdekur në të njëjtin vend.

Shkencëtarët e tjerë, megjithatë, nuk janë të bindur dhe po presin të shohin më shumë prova për të konfirmuar se dinozaurët jetonin dhe gjuanin në grupe. Një teori alternative është se ata ishin të vetmuar në gjueti por në kohë të vështira, për shkak të presioneve mjedisore, të mbledhur në të njëjtën zonë./abcnews.al