Gati projekt-ligji për Prokurorinë, Ruskoska “speciale” në vend të Janevës

schedule19:45 - 19 Korrik, 2019

schedule 19:45 - 19 Korrik, 2019

Kryeministri i Maqedonisë së Veriut ka bërë publike ndryshimet qe propozohen t’i bëhen ligjit për Prokurorinë Speciale. Është bërë publik dhe emri i ri i kësaj strukture që i është lëne sërish në dorë një gruaje.

Takimi i liderëve ishte tentimi i fundit i Kryeministrit, për ta bind opozitën për ligjin për Prokurorinë Publike. Pasi mbrëmë u bë e qartë se takim liderësh nuk do të ketë, Zaev sot para opinionit shpalosi propozim-ligjin për Prokurorinë Publike.
Katica largohet, por ligji u garanton punë të gjithë personelit që është i punësuar në PPS, përfshirë këtu edhe prokurorët. E shumica propozon që me institucionin e ri hetues të vazhdojë të udhëheqë prokurorja më e kritikuar nga opozita pas Katica Janevës, Villma Ruskoska.

Zoran Zaev:Prokuroria Speciale Publike integrohet si strukturë në Prokurorinë e deritanishme për ndjekjen e krimin të organizuar dhe korrupsionit dhe merr emër të ri… Prokuroria Publike për përndjekje të krimit të organizuar dhe korrupsionit të lartë.  Prokuroria e re për përndjekje të krimit të organizuar dhe korrupsionit të lartë, do të udhëhiqet nga prokurorja, Villma Ruskoska, e cila ka mandat, dhe e cila momentalisht po e udhëheq momentalisht Prokurorinë për krim të organizuar, kurse të gjithë prokurorët që punojnë në PPS, do të vazhdojnë të punojnë në Prokurorinë e re për përndjekje të krimit të organizuar dhe korrupsionit të lartë”. 

Tema që ishte më e rëndësishme për shumicën e opinionit, fati i bombave, do të rregullohet në bazë të Kodit Penal aktual, si dhe procedurave për Hetim të veçantë, të cilat parashohin shkatërrimin e të gjitha materialeve, përveç atyre që kanë hyrë në procedurë gjyqësore.

Zoran Zaev :Është qartë e definuar se çka do të ndodhë me materialet e përgjimeve… Përveç atyre që tanimë janë në gjykata, për të gjitha tjerat, qartë është e përshkruar procedura, e ajo është shkatërrimi si në procedurë e Masave te veçanta hetimi… . Atë e përshkruan edhe Kodi Penal, dhe kjo do të vlejë edhe për këtë lloje të bisedave sepse aty ka edhe biseda private”. 

Opozita nuk dëshiron të komenton ligjin pa e analizuar mirë tekstin.
“Po e presim ligjin në formë të shkruar e pastaj do ta shqyrtojnë anëtarët që ishin pjesë e grupit të punës si dhe Komisioni juridik i partisë. Jemi të koncentruar në hartimin e propozim ligjit tonë të cilin e kemi paralajmëruar”. 

Edhe pse takimi i liderëve nuk ndodhi, mbetet e hapur mundësia nga ana e shumicës, e Presidenti e ofroi kabinetin e tij për ti mbledhur liderët politik. Kryeministri tha se teksti do të dërgohet deri tek të gjitha partitë politike, e ditëve në vazhdim priten edhe qëndrimet e partive politike shqiptare./ABC News Albania 24/7