FOTO/ Sateliti kap fenomenin e rrallë në Arktik

schedule22:11 - 11 Gusht, 2020

schedule 22:11 - 11 Gusht, 2020

Kompania e vëzhgimit të Tokës Planet sapo ka lëshuar imazhe të reja të pllakave të thyera të akullit në Arktik.

E vendosur në kufirin verior të ishullit Ellesmere të Kanadasë, platforma e akullit u nda në 30 dhe 31 korrik për të formuar një bllok rreth 80 km katrorë në zonë.

Raftet e akullit janë frontet lundruese të akullnajave që kanë rrjedhur nga toka në det. Ishulli Ellesmere dikur kufizohej nga raftet e gjera që ishin shkrirë në një strukturë të vetme.

Në fillim të Shekullit 20, kjo mbulonte 8,600 km katrore. Por nga kthesa e mijëvjeçarit, një klimë e shpejtë e ngrohjes kishte zvogëluar dhe segmentuar mbulesën lundruese të akullit në vetëm 1,050 km katrore.

Ngjarjet e mëtejshme në 2003, 2005, 2008, 2011 dhe 2012, dhe tani në vitin 2020, do të thotë që zona e rafteve është aktualisht nën 500 km katror.

Vetë Milne tani mat vetëm 106 km katrorë. Fotografitë nga kompania Californian Planet vijnë nga satelitët e saj Dove.

Imazhet u fituan në 26 korrik (“para”) dhe 31 korrik (“pas”). Me interes të përmenden janë pellgje të shumta të shkrira që mbulojnë sipërfaqen e pllakës. Prania e ujit të tillë të lëngshëm mund të jetë problematik për platformat e akullit.

Uji do të shtyjë poshtë çarjet, duke i çuar ato deri në bazën e pllakës në një proces të njohur si hidrofraktim. Kjo do të dobësojë një pllakë akulli.

/abcnews.al