Fier, fusha e mbetjeve në ditët e saj të fundit

schedule16:40 - 20 Janar, 2019

schedule 16:40 - 20 Janar, 2019

Impianti i shumëpërfolur i Fierit po ndërtohet mes disa fshatrave të Mbrostarit dhe pritet të përfundojë pas disa muajsh.

Janë konsumuar të gjitha metodat nuk ka më asnjë alternativë. Dheu i punimeve te qendrës së Fierit dhe ricklimit i japin vetëm disa javë kohë.  Një landfill i ndërtuar dekada më parë për një qytet me vetëm 50 mijë banorë. Tani pret qindra tonë mbetje në ditë.

Alarmi kumboi 10 vjet më parë, kohë kur po hartoheshin strategjitë për landfillet rajonale të përpunimit të mbetjeve. 3 vitet e fundit kjo fushë është zyrtarisht emergjencë mjedisore.

“Gjendjen ne e kemi mbajtur gjithmonë në kontroll. Fati jonë ka qenë që punimet që po kryhen në qendër të qytetit, dherërat që kanë ardhur këtu ne kemi mbuluar tërë sipërfaqen. Ka ngelur vetëm kjo pjesa e dukshme që është përpunimi ditor”.

Impianti i shumëpërfolur i Fierit po ndërtohet mes disa fshatrave të Mbrostarit dhe pritet të përfundojë pas disa muajsh. Banorët e kundërshtojnë dhe e shohin si burim ndotjeje te mëtejshme, por në mungesë të alternativave të tjera, inceneratori i Fierit është zgjidhja e vetme për menaxhimin e emergjencës mjedisore. /abcnews.al