Facebook “kërcënon” me largim nga BE nëse nuk lejohet transferimi i të dhënave në SHBA

schedule05:25 - 23 Shtator, 2020

schedule 05:25 - 23 Shtator, 2020

Facebook ka paralajmëruar se mund të tërhiqet nga Evropa nëse komisioneri irlandez i mbrojtjes së të dhënave zbaton një ndalim për ndarjen e të dhënave me SHBA të, pas një vendimi historik nga gjykata Evropiane e Drejtësisë zbuloi në korrik se nuk kishte mbrojtje të mjaftueshme kundër përgjimit nga agjencitë e inteligjencës amerikane .

Në një proces gjyqësor në Dublin, këshilltari i përgjithshëm i Facebook-ut shkroi se zbatimi i ndalimit do ta linte kompaninë të paaftë për të vepruar, raporton The Guardian.

“Në rast se Facebook do t’i nënshtrohej një pezullimi të plotë të transferimit të të dhënave të përdoruesve në SH.B.A.”, argumentoi Yvonne Cunnane, “nuk është e qartë … si, në këto rrethana, mund të vazhdonte Facebook të siguronte dhe Shërbimet e Instagram-it në BE. ”

Facebook mohoi që regjistrimi të ishte një kërcënim, duke argumentuar në një deklaratë se ishte një reflektim i thjeshtë i realitetit. “Facebook nuk po kërcënon të tërhiqet nga Evropa,” tha një zëdhënës.

Padia është breshëri i fundit në një betejë ligjore që ka zgjatur gati një dekadë. Në vitin 2011, Max Schrems, një avokat austriak, filloi të depozitojë ankesa për privatësinë tek komisioneri irlandez i mbrojtjes së të dhënave, i cili rregullon Facebook-un në BE, në lidhje me praktikat e rrjetit social.

Këto ankesa u grumbulluan dy vjet më vonë, kur Guardian zbuloi programin Prism të NSA-së, një operacion i gjerë mbikëqyrjeje që përfshinte qasje të drejtpërdrejtë në sistemet e Google, Facebook, Apple dhe ndërmarrjeve të tjera të SHBA në internet. Schrems paraqiti një ankesë të mëtejshme mbi privatësinë, e cila përfundimisht iu referua gjykatës Evropiane të Drejtësisë.