Ekonomia botërore e goditur nga lufta, Gjermania mund të bjerë në recesion

schedule14:50 - 26 Shtator, 2022

schedule 14:50 - 26 Shtator, 2022

Parashikimi i rritjes së PBB-së në botë është ulur për shkak të luftës në Ukrainë, ka thënë Organizata për Bashkëpunim dhe Zhvillim Ekonomik (OECD).

Organizata ndërqeveritare ka paralajmëruar se ekonomia botërore do të marrë një goditje më të madhe vitin e ardhshëm sesa ishte parashikuar më parë për shkak të ndikimit të luftës.

E përbërë nga 38 vende anëtare, shkurtimi i OECD është parashikimi i rritjes globale për vitin 2023 nga 2.8% në vetëm 2.2%.

OECD shtoi se fuqia ekonomike e Evropës, Gjermania, mund të bjerë në një recesion.

“Ekonomia globale është goditur nga pushtimi i Ukrainës nga Rusia”, tha OECD në raportin e saj.

“Rritja ekonomike globale ngeci në tremujorin e dytë të vitit 2022 dhe treguesit në shumë ekonomi tregojnë tani për një periudhë të zgjatur të rritjes së ulët. Lufta ka rritur ndjeshëm çmimet e energjisë dhe ushqimeve, duke përkeqësuar presionet inflacioniste në një kohë kur kostoja e jetesës tashmë po rritej me shpejtësi në mbarë botën”, thotë OECD.

GDP nënkupton produktin e brendshëm bruto dhe përdoret për të matur vlerën e krijuar nga prodhimi i mallrave dhe shërbimeve.

Ajo mat gjithashtu të ardhurat e fituara nga ai prodhim, ose shumën totale të shpenzuar për mallrat dhe shërbimet përfundimtare, dhe konsiderohet si treguesi i vetëm më i rëndësishëm i aktivitetit ekonomik. /abcnews.al