E lani pulën para se ta gatuani? Mos e bëni më

schedule18:01 - 21 Maj, 2022

schedule 18:01 - 21 Maj, 2022

Shkencëtarët thonë se praktika shumë e zakonshme e larjes së shpendëve bën që mikrobet në to të përhapen në të gjithë kuzhinën, nga lavamani te ushqimi aty pranë. Por duke pasur parasysh të gjitha ato që kemi ditur deri më tani, është një sfidë për ekspertët që të bindin kuzhinierët dhe amvisat që të ndalojnë shpëlarjen e pulës.

Mikrobet që na sëmurin shpesh gjenden në zorrët e shpendëve të shëndetshëm dhe gjenden në pulën e papjekur, duke supozuar se askush nuk ha një pulë të gatuar mesatarisht dhe se zierja e tepërt do të vrasë bakteret.

Prandaj është e mundur që dy shkaqet më të zakonshme të helmimit nga ushqimi, salmonela dhe kampilobakteri, të “justifikohen” te mishi i pulës i pagatuar.

Në këtë pikë duhet theksuar se këshilla për të përmbajtur nga larja e shpendëve është relativisht e re dhe mund të mos jetë shpërndarë gjerësisht, pasi bie ndesh me besimin se larja e bën diçka të pastër. Autoritetet theksojnë se larja dhe dezinfektimi i duarve, veglave dhe sipërfaqeve të kuzhinës janë lëvizjet më të rëndësishme që duhet të bëjmë për të qenë të sigurt nga mikrobet te shpendët. /abcnews.al/