Disa nga rubinët më të vjetër në botë të lidhur me jetën e hershme

schedule13:52 - 21 Tetor, 2021

schedule 13:52 - 21 Tetor, 2021

Ndërsa analizonin disa prej gurëve të çmuar më të vjetër në botë, studiuesit nga Universiteti i Waterloo zbuluan mbetje karboni që dikur ishin jetë të lashta, të mbështjella në një rubin 2.5 miliardë vjeçar.

Ekipi kërkimor, i udhëhequr nga Chris Yakymchuk, profesor i Shkencave të Tokës dhe Mjedisit në Waterloo, u nis për të studiuar gjeologjinë e rubinave për të kuptuar më mirë kushtet e nevojshme për formimin e rubinit. Gjatë këtij hulumtimi në Grenlandë, i cili përmban depozitat më të vjetra të njohura të rubinëve në botë, ekipi gjeti një mostër rubini që përmbante grafit, një mineral i bërë nga karboni i pastër. Analiza e këtij karboni tregon se ai është një mbetje e jetës së hershme.

“Grafiti brenda këtij rubini është vërtet unik. Është hera e parë që ne kemi parë prova të jetës së lashtë në shkëmbinj që mbajnë rubin”, thotë Yakymchuk. “Prania e grafitit na jep gjithashtu më shumë të dhëna për të përcaktuar se si u formuan rubinët në këtë vend, diçka që është e pamundur të bëhet drejtpërdrejt bazuar në ngjyrën e rubinit dhe përbërjen kimike .”

Prania e grafitit i lejoi studiuesit të analizojnë një pronë të quajtur përbërje izotopike të atomeve të karbonit, e cila mat sasitë relative të atomeve të ndryshëm të karbonit. Më shumë se 98 përqind e të gjithë atomeve të karbonit kanë një masë prej 12 njësish në masë atomike, por disa atome karboni janë më të rëndë, me një masë prej 13 ose 14 njësi të masës atomike.

“Lënda e gjallë preferohet të përbëhet nga atomet më të lehta të karbonit sepse ato marrin më pak energji për t’u përfshirë në qeliza,” tha Yakymchuk. “Bazuar në sasinë e shtuar të karbonit-12 në këtë grafit, ne arritëm në përfundimin se atomet e karbonit ishin dikur jetë e lashtë, ka shumë të ngjarë mikroorganizma të vdekur siç janë cianobakteret.”

Grafiti gjendet në shkëmbinj më të vjetër se 2.5 miliardë vjet më parë, një kohë në planet kur oksigjeni nuk ishte i bollshëm në atmosferë, dhe jeta ekzistonte vetëm në mikroorganizmat dhe filmat e algave.

Gjatë këtij studimi, ekipi i Yakymchuk zbuloi se ky grafit jo vetëm që lidh gurin e çmuar me jetën e lashtë, por ishte gjithashtu i nevojshëm që ky rubin të ekzistonte fare. Grafiti ndryshoi kiminë e shkëmbinjve përreth për të krijuar kushte të favorshme për rritjen e rubinit. Pa të, modelet e ekipit treguan se nuk do të ishte e mundur të formoheshin rubina në këtë vend.

Studimi, rritja e rubinit gjatë montimit përfundimtar të Kratonit Arkean të Atlantikut të Veriut, u botua së fundmi në Ore Geology Reviews. Gjithashtu një studim shoqërues: Kufizimi i përbërjeve të lëngjeve të përfshira në formimin e rubinit në përzierjet metamorfike të shkëmbinjve ultramafikë dhe aluminikë, u botua në revistën Chemical Geology në qershor./abcnews.al