Disa mite të verës që nuk janë të vërteta

schedule07:20 - 25 Qershor, 2022

schedule 07:20 - 25 Qershor, 2022

“Në verë për shkak të vapës do të humbas peshë më lehtë”. “Më duhet të ha më shumë kripë në verë”. Ka shumë mite për verën dhe dietën. Prandaj më poshtë do të shpalosim disa prej tyre.

Këtu janë disa mite të verës për t’u kujdesur.

Miti 1: Në verë metabolizmi im është më i mirë

E vërteta është pikërisht e kundërta e asaj që besojnë shumica, sepse në dimër, për shkak të nevojës për t’u përshtatur me temperaturat më të ulëta, djegim edhe 10% më shumë kalori në pushim, krahasuar me verën.

Miti 2: Kam nevojë për më shumë kripë në verë

Është e vërtetë që kripa shkakton mbajtjen e lëngjeve, ndaj kur djersitemi shumë, sidomos në verë, dëgjojmë udhëzime që sugjerojnë të hamë më shumë kripë. Por është mirë të jesh i kujdesshëm, sepse greku mesatar tashmë konsumon më shumë kripë nga sa i nevojitet çdo ditë, 5 gramë dhe kjo ka pasoja të rënda për shëndetin e tij.

Miti 3: Më duhen 8 gota ujë në ditë për të shmangur dehidratimin.

Instituti i Mjekësisë raporton se burrat e rritur kanë nevojë për rreth 3 litra ujë në ditë dhe gratë e rritura kanë nevojë për rreth 2,2 litra. Megjithatë, këto sasi nuk vlejnë vetëm për ujin, por përgjithësisht për të gjitha lëngjet, madje edhe ato që gjenden në ushqime si frutat dhe perimet. Gjithashtu, sasia e ujit që duhet të pijë çdo njeri ndryshon në varësi të faktorëve si gjinia, mjedisi, dieta, niveli i aktivitetit tuaj fizik, shëndeti, stina, etj. Pra vlerësoni se sa lëvizni gjatë ditës dhe pini lëngje, jo vetëm ujë, për të qëndruar të hidratuar.

Miti 4: Ngrënia e mjaltit të papërpunuar do të ndihmojë me alergjitë e mia

Mjalti me siguri mund të forcojë sistemin tuaj imunitar, por nuk do të zvogëlojë alergjitë. Sepse deri tani nuk ka të dhëna klinike që tregojnë se mjalti lehtëson simptomat e alergjisë.

Miti 5: Noti pas ngrënies shkakton ngërçe.

Ky perceptim është pjesërisht i saktë. Nëse hani një vakt të madh, duhet të prisni të paktën tre orë para se të notoni. Pas ngrënies, trupi dërgon pjesën më të madhe të gjakut në sistemin tretës për të tretur ushqimin, që do të thotë se mund të ketë djersitje të pamjaftueshme të trurit dhe muskujve që do t’ju ndihmonin të notoni. Kjo çon në përgjumje dhe ngërçe. Por nëse hani pak ushqim, për shembull një meze të lehtë, mund të notoni rehat./abcnews.al