Debati për nderimin e heronjve, Godole: E vërteta historike është utopike

schedule16:43 - 6 Nëntor, 2019

schedule 16:43 - 6 Nëntor, 2019

Mbrëmjen e sotme ishte e ftuar në ABC News me Mirela Milorin,  pedagogia Jonila Godole. E pyetur për debatin e shumë përfolur për nderimin e heronjve të Luftës së Dytë Botërore, Godole u shpreh se, fotografitë ka ditë që janë vendosur, duke shkaktuar edhe debate të shumta. Vendosja e portreteve të atyre që nuk kanë marrë pjesë gjatë Luftës së Dytë Botërore nuk e justifikon termin heronj, tha Pedagogia.

“Nëse do të ishin me të vërtet përfaqësues, të ideve, lirisë, që kishin një synim të përbashkët që Shqipëria të çlirohej, nuk do të kishte shkaktuar shumë debat, por në fakt në ato mungojnë emra që vërtet kanë sakrifikuar”, u shpreh Godole.

“Do të ishtë mirë që të kishim paqe me njëri-tjetrin, pasi të kemi sqaruar se kush ështe historia që ne duam të kujtojmë atehërë mund të ulemi dhe ti përcjellim të rinjve atë që vërtet duhet të njohin. Ka një pasaktësi të organizatorëve. Nuk më duket me vend se si i kemi prezantuar martirët. Duhet të kishim gjetur një mënyrë më origjiniale”, tha Godole.

Sipas pedagoges historia duhet të shkruhet me qetësi në mënyrë që ne të shfletojmë saktë historinë e Shqipërisë dhe kjo mund të arrihet vetëm duke ruajtur dokumentat. “Ne nuk ja kemi dalë në tre dedaka të bënim një rishikim të historisë. E vërteta historike është utopike sepse historia nuk është statike, por një dit do të vijë brez i cili do ta zbardhë historinë por qe do të jetë shumë vonë”, tha ndër të tjera Godole./abcnews.al