DASH shpall programin e ri për të siguruar “prova të krimeve të luftës të kryera nga Rusia”

schedule21:39 - 17 Maj, 2022

schedule 21:39 - 17 Maj, 2022

Departamenti Amerikan i Shtetit njoftoi sot nisjen e një programi të ri “për të analizuar dhe vënë në dispozicion prova të krimeve të luftës të kryera nga Rusia dhe mizorive të tjera në Ukrainë”.

Programi, i quajtur Observatori i Konfliktit, “përfshin dokumentacionin, verifikimin dhe shpërndarjen e provave me burim të hapur në lidhje me veprimet e forcave ruse gjatë luftës brutale të zgjedhur të Presidentit Putin”, shkruan CNN.

“Observatori i Konflikteve do të analizojë dhe ruajë informacionin e disponueshëm publikisht dhe komercialisht, duke përfshirë imazhet satelitore dhe informacionin e shpërndarë nëpërmjet medieve sociale, në përputhje me standardet ligjore ndërkombëtare, për përdorim në mekanizmat e llogaridhënies në vazhdim dhe në të ardhmen,” thuhet në një njoftim nga DASH.

Departamenti i Shtetit tha gjithashtu se programi është një bashkëpunim me “Esri, një kompani udhëheqëse e sistemeve të informacionit gjeografik, Laboratorit

Humanitar të Kërkimeve Humanitare të Universitetit Yale, Iniciativës së Shpëtimit Kulturor Smithsonian dhe PlanetScape Ai”, dhe “qeveria e SHBA ka kontribuar gjithashtu me imazhe satelitore komerciale për këto përpjekje.”/abcnews.al/