Covid-19 u përdor si pretekst për të kufizuar të drejtat civile në të gjithë botën

schedule09:36 - 10 Dhjetor, 2020

schedule 09:36 - 10 Dhjetor, 2020

Situata e lirive civile në të gjithë botën është e zymtë, sipas një studimi të ri i cili zbuloi se 87% e popullsisë globale ka dëshmuar se ka jetuar në kombe që konsiderohen “të mbyllura” dhe “të shtypura”. Të drejtat civile u përkeqësuan gjatë pandemisë në të gjithë  botën.

Një numër qeverish kanë përdorur pandeminë si një justifikim për të kufizuar të drejtat si fjala e lirë dhe tubimi paqësor sipas Civicus Monitor, një aleancë e grupeve të shoqërisë civile që vlerësoi 196 vende.

Duke përdorur metoda të tilla si ndalimi i protestuesve, përdorimi i tepruar i forcës, censura, sulmet ndaj gazetarëve dhe ngacmimi dhe frikësimi i mbrojtësve të të drejtave të njeriut, shumë qeveri kanë përdorur Covid-19 për të “futur ose zbatuar kufizime shtesë mbi liritë qytetare”, tha raporti.

“Përdorimi i paraburgimit si taktika kryesore për të kufizuar protestat tregon vetëm hipokrizinë e qeverive që përdorin Covid-19 si shtirje për të goditur protestat, [pasi] virusi ka më shumë të ngjarë të përhapet në hapësira të mbyllura si burgjet”, thekson studimi i Civicus Monitor, drejtuar nga Marianna Belalba Barreto. “Hulumtimi ynë pasqyron një krizë të thelluar të hapësirës qytetare në të gjithë globin dhe thekson sesi qeveritë po përdorin pandeminë si një justifikim për të kufizuar më tej të drejtat, duke përfshirë miratimin e legjislacionit për të kriminalizuar fjalën.”

Në SHBA, ndërsa miliona protestues morën pjesë në lëvizjen Black Lives Matter, administrata Trump, sipas Civicus Monitor, u përgjigj me forcë të tepruar, dhunë policore dhe ndalime masive. Në vitet e fundit, disa shtete kanë miratuar ligje kufizuese që kufizojnë të drejtën e njerëzve për të protestuar në mënyrë paqësore, ndërsa në të gjithë SHBA-në, reporterët gjithnjë e më shumë arrestoheshin ose plagoseshin ndërsa kryenin intervista ose mbulonin protesta.

Në Europë, lëvizjet “autoritare” nga qeveritë që përdorin pandeminë “si një pretekst për të kufizuar liritë” kanë kufizuar të drejtat civile në Hungari, Poloni, Slloveni dhe Serbi./abcnews.al