Cili vaj është më i sigurt për gatim?

schedule18:14 - 16 Tetor, 2021

schedule 18:14 - 16 Tetor, 2021

Nuk janë të pakta herë që kemi hyrë në dilemën se cili vaj është i përshtatshëm për tiganisje apo gatim, cili vaj ka më shumë përfitime për shëndetin tonë. Opsionet janë të shumta, vaj ulliri, vaj ulliri ekstra i virgjër, vaj soje, vaj misri, vaj luledielli dhe vaj kikiriku i cili po vjen ngadalë dhe po fiton terren në tregun grek.

Përgjigja jonë jepet nga studiuesit, të cilët studiuan këto kategori vajrash. Në këto vajra ata matën sasinë e ushqyesve të tyre pas trajtimit të nxehtësisë.

Herë pas here ka studime mbi përfitimet e vajit të ullirit dhe vajit të ullirit ekstra të virgjër në krahasim me kategoritë e tjera të vajrave. Parandalimi i tyre në kancer, veprimi i tyre anti-inflamator si dhe parandalimi i sëmundjeve kardiovaskulare janë të njohura, të cilat janë vetëm disa nga vetitë e tyre. Por, çfarë nëse është skuqur?

Rezultatet e hulumtimit treguan se vaji i ullirit ekstra i virgjër si gjatë tiganisjes ashtu edhe gjatë gatimit dhe pjekjes humbet kapacitetin e tij antioksidues, por shumë më pak se llojet e tjera të vajrave në kontrast me vajrat e farës të cilat gjatë tiganisjes së dytë dhe të tretë nuk kishin asnjë lëndë ushqyese majtas.

Në mënyrë ideale, çdo lloj ushqimi duhet të përpunohet sa më shumë që të jetë e mundur, duke ruajtur kështu më shumë lëndë ushqyese të tij. Vaji i ullirit ekstra i virgjër ruan një sasi të madhe të përbërësve të tij pavarësisht trajtimit të nxehtësisë, dy faktorë kontribuojnë në sasinë e pasur të tokoferolit dhe fenoleve ndërsa duhet të shmangim skuqjen me të njëjtin vaj, sepse oksidimi është më i madh dhe i rrezikshëm për shëndetin tonë, sepse është lidhur me prodhimin e radikaleve të lira shkaktari kryesor i kancerit./abcnews.al