Çfarë ndodh me trurin tonë kur ndihemi të vetmuar?

schedule07:49 - 16 Maj, 2022

schedule 07:49 - 16 Maj, 2022

Ky është një nga emocionet më komplekse dhe më të vështira për t’u përcaktuar dhe përshkruar. Vetmia ka shumë manifestime dhe u bë më intensive në pandemi . Ajo prek çdo moshë dhe që nga momenti kur pushton jetën tonë, lë gjurmë në shëndetin tonë mendor.

Por çfarë ndodh saktësisht me trurin tonë kur ndihemi vetëm? Sipas psikologut Adenekan Oyefeso: “Është e rëndësishme të kuptohen ndryshimet midis vetmisë dhe izolimit social. “Vetmia është një emocion dhe mund të ndihet edhe nëse është e rrethuar nga shumë njerëz, ndërsa izolimi social ndodh kur ka pak ose aspak kontakt me njerëzit”.

Është gjithashtu e rëndësishme të kuptohet se tjetërsimi social shpesh çon në vetmi, ndërsa vetmia mund të shkaktohet vetë pa izolim. Siç shpjegon Oyefeso, janë tre zona të trurit, hipokampusi, amigdala dhe korteksi paraballor, që preken më shumë kur përjetojmë vetminë.

Sipas ekspertëve, hipokampusi luan një rol të rëndësishëm në kontrollin se si reagojmë ndaj stresit. Në fakt, sipas një studimi, njerëzit me cikël më të shkurtër kanë nivele më të larta të kortizolit, i cili është hormoni i stresit.

Amigdala, nga ana tjetër, është zona e trurit që krijon kujtime dhe kërkimet tregojnë se njerëzit me jetë të pasur sociale janë më aktivë atje. Korteksi paraballor ndikon në sjelljen tonë shoqërore, vendimmarrje dhe funksionin e kujtesës, dhe hulumtimet tregojnë se funksioni i zonës bie pa ndërveprim të mjaftueshëm shoqëror.

Të jesh “vetëm” dhe “të ndihesh vetëm” janë dy gjëra krejtësisht të ndryshme. Nëse jeni pranë shumë njerëzve, por ndiheni ende të vetmuar, nuk ka pse të shqetësoheni pasi shkencëtarët këmbëngulin se kjo ndjenjë ka të bëjë me cilësinë e marrëdhënieve dhe jo me sasinë.

Gjëja më e rëndësishme është të respektoni emocionin, ta pranoni atë dhe t’i lejoni vetes ta përjetoni atë./abcnews.al