Mjalti dhe kanella janë të njohur për vetitë e tyre të dobishme mijëravjeçare. Këto produkte janë shumë të nderuara nga mjekësia indiane dhe mjekësia tradicionale kineze. Mjalti nuk prishet kurrë dhe kanella një mijë vjet më parë ishte një dhuratë që një perandor mund të merrte. Tani ata janë të disponueshëm për të gjithë dhe efektet e tyre janë konfirmuar nga mjekësia dhe shkenca. Kombinimi i mjaltit dhe kanellës është edhe më i dobishëm dhe i shijshëm!
Ne kemi mbledhur vetitë e dobishme të këtij kombinimi të shëndetshëm dhe i ndajmë me ju.
- Radikalët e lirë (oksidantët) oksidohen në mënyrë agresive dhe shkatërrojnë qelizat e trupit tonë. Kjo çon në plakje të parakohshme dhe sëmundje. Antioksidantët neutralizojnë radikalet e lira dhe ngadalësojnë këto procese.
- Mjalti përmban fenole, enzima, flavonoide dhe acide organike. Të gjithë janë antioksidantë të fuqishëm. Studimet kanë treguar se shumë nga këta elementë janë të pranishëm veçanërisht në varietetet e mjaltit të errët.
- Kanella përmban shumë polifenole, të cilat janë gjithashtu antioksidantë të fuqishëm. Në një studim, kanella doli në krye mes 26 erëzave për sa i përket numrit të antioksidantëve, duke lënë pas edhe hudhrën dhe rigonin.
- Mjalti dhe kanella ndihmojnë në parandalimin e sëmundjeve kardiovaskulare, shkaku më i zakonshëm i vdekjeve në mbarë botën.
- Mjalti rrit qarkullimin e gjakut në zemër dhe për pasojë zgjeron arteriet. Antioksidantët që përmban ndihmojnë në parandalimin e formimit të mpiksjes së gjakut, të cilat shpesh çojnë në sulme në zemër dhe goditje në tru.
Kanella ul kolesterolin ” negativ” dhe rrit kolesterolin e mirë.
Shtoni disa lugë kanellë në një kavanoz me mjaltë, përzieni dhe hani çdo mëngjes me një fetë bukë ose bukë të thekur dhe biskota.
Si mjalti ashtu edhe kanella kanë aktivitet antibakterial dhe kombinimi i tyre mund të përdoret jo vetëm për të ftohtin e zakonshëm, por edhe për sëmundje të tjera infektive, si infeksionet e veshkave dhe fshikëzës.
Mjalti është një antibiotik natyral. Që nga kohërat e lashta është përdorur për dezinfektimin e plagëve. Ai vret mikrobet përmes proteinës amyntosin-1 dhe enzimës glukozë oksidazë, shkruan abcnews.al
Kanella ka veprim antibakterial, antifungal dhe anti-inflamator. Kanella përmban një substancë unike, aldehidin e kanellës, e cila është përgjegjëse jo vetëm për aromën karakteristike të kanellës, por edhe për vetitë e saj të dobishme.
Do të humbni peshë më shpejt
Nëse qëllimi juaj është të keni një trup të hollë dhe tashmë jeni duke ushtruar, duke ngrënë siç duhet, atëherë kombinimi i mjaltit dhe kanellës mund t’ju ndihmojë të humbni peshë më shpejt.
Është më mirë të zëvendësoni sheqerin me mjaltë. Konsumimi i mjaltit në mënyrë të moderuar do të zvogëlojë numrin e kalorive që konsumoni. Përveç kësaj, sheqeri i rafinuar shkakton një rritje të mprehtë të glukozës në gjak, e cila nga ana tjetër shkakton një rënie të mprehtë të glukozës në gjak, shkruan abcnews.al
Tranzicionet e glukozës çojnë në paqëndrueshmëri emocionale, si dhe në zhvillimin e pajustifikuar të insulinës. Në të kundërt, mjalti absorbohet ngadalë në qarkullimin e gjakut dhe nuk ka rritje të papritur të insulinës.
Kanella ul nivelin e sheqerit në gjak dhe rrit ndjeshmërinë ndaj insulinës, e cila është përgjegjëse për metabolizmin. Kështu ajo ndihmon në përshpejtimin e metabolizmit të glukozës dhe shndërrohet në energji, jo në yndyrë.
Kur ta pini
Pini një gotë ujë me një lugë mjaltë dhe një lugë kanellë gjysmë ore para mëngjesit dhe gjysmë ore para se të flini.
Nivelet e larta të sheqerit në gjak mund të çojnë në shumë sëmundje, si diabeti.
Është treguar se mjalti ul nivelet e glukozës. Mjalti përbëhet nga 17% ujë . Pjesa tjetër janë sheqerna, duke përfshirë glukozën dhe fruktozën. Ato përthithen lehtësisht nga trupi pa shkaktuar rritje të sheqerit në gjak, ndaj diabetikët mund të hanë mjaltë.
Kanella gjithashtu ul nivelin e sheqerit në gjak. Këtë e dëshmojnë studimet e kryera te vullnetarë të shëndetshëm, si dhe te personat me diabet. Sigurisht, nuk është një ilaç, por funksionon si një shtesë diete.
Mbani në mend se mjalti i tregut shpesh hollohet me sheqer, miell dhe niseshte. Blini mjaltë nga shitësit e duhur dhe është më mirë të përdorni mjaltë të papërpunuar.
Mos blini pluhur kanelle, por shkopinj kanelle. Kjo e bën më të lehtë dallimin e kanellës së vërtetë./abcnews.al