Çfarë ndodh me trupin tonë kur nuk bëjmë seks

schedule19:25 - 24 Shtator, 2022

schedule 19:25 - 24 Shtator, 2022

Përditshmëria jonë ka një sërë ndodhish që shpesh na shkatërrojnë humorin tonë romantik: stresi, orët e gjata të punës, problemet shëndetësore, detyrimet e tjera. Përhapja e virusit korona ka sjellë në jetën tonë karantinën, masat mbrojtëse, të cilat na kanë stresuar shumë në dy vitet e fundit me krizën ekonomike, luftën dhe problemet në sektorin energjetik duke na bërë presion shumë më tepër në vitin e fundit. E gjithë kjo sigurisht ka bërë që libidoja (Libidoja konsiderohet si shtysë seksuale e individit) jonë të mos ketë imazhin e saj më të mirë.

Instituti Kinsey nisi një studim që konfirmoi pikërisht këtë. Nga pjesëmarrësit, 44% thanë se jeta e tyre seksuale kishte rënë, ndërsa 30% pohuan të njëjtën gjë për jetën e tyre romantike. Që disa kaluan, p.sh. karantina me partnerin nuk do të thotë se ata ishin në humor për të bërë seks. E njëjta gjë ndodhi verën e kaluar. Megjithatë, ka shumë argumente që argumentojnë se abstenimi nga seksi nuk ka efekte pozitive në trup. Përveç faktit që seksi është një aktivitet argëtues që na afron me partnerin, humbasim edhe shumë avantazhe të tjera.

Këtë do ta kuptojmë më mirë nëse kemi parasysh se çfarë ndodh me trupin tonë kur nuk bëjmë seks.

1. Presioni ynë i gjakut mund të rritet . Seksi përmirëson reagimin normal të trupit tonë ndaj stresit dhe kjo e mban presionin e gjakut në një nivel më të ulët.

2. Ne theksojmë më shumë . Seksi i mirë mund të na bëjë të harrojmë – qoftë edhe për disa orë – të gjitha problemet tona dhe të arrijmë të relaksohemi. Në këtë gjendje ne mund t’i shohim gjërat që na ndodhin nga një këndvështrim tjetër, më pak urgjent. Gjatë orgazmës, në fakt, lirohet endorfina: hormonet që ndihmojnë në përmirësimin e humorit tonë.

3. Sistemi ynë imunitar dobësohet . Studimet kanë treguar se pacientët që bënin seks një ose dy herë në javë kishin një përqendrim jashtëzakonisht të lartë të imunoglobulinës A, një antitrup që luan një rol të rëndësishëm në imunitetin.

4. Performanca jonë në punë mund të ulet . Ata që kanë një jetë seksuale aktive janë shumë më të lumtur në karrierën e tyre. Zinxhiri shkon kështu: një marrëdhënie e shëndetshme do të thotë një jetë e shëndetshme seksuale e cila sjell lumturi, kështu që kjo transferohet në jetën e përditshme si rezultat i së cilës kemi më shumë oreks për punë.

/abcnews.al/