Çfarë ndodh me të vërtetë kur flini shumë

schedule07:10 - 3 Nëntor, 2022

schedule 07:10 - 3 Nëntor, 2022

Mesatarisht, shumica e njerëzve kanë nevojë për diku midis shtatë dhe nëntë orë gjumë çdo natë. Por kjo është një mesatare, jo diçka që duhet të ndjekim të gjithë. Në fund të fundit, ka njerëz që kanë nevojë për gjumë pak më shumë ose pak.

Çfarë ndodh kur flini shumë?

Trupat tanë kanë një pikë të caktuar gjumi, të referuar si ‘homeostazë’. Nëse flini shumë pak një natë, atëherë trupi juaj do të përgjigjet duke kërkuar më shumë gjumë të nesërmen. Përndryshe, mund të keni vënë re se nëse flini më shumë se zakonisht, për shembull në fundjavë, ndoshta nuk do të mund të flini lehtë netët në vijim.

A është gjumi shumë i keq për shëndetin tuaj?

Pavarësisht të gjithë titujve të frikshëm që përhapin se gjumi i tepërt është i keq, ka shumë të ngjarë të shkaktojë pak ose aspak probleme shëndetësore. Kjo është për shkak se gjumi i tepërt mund të jetë rezultat i një problemi kronik shëndetësor sesa shkaku.

Gjithashtu shumë herë problemi është një rrugë me dy drejtime, që do të thotë se problemi shëndetësor prish gjumin, gjë që e përkeqëson vetë problemin, gjë që çon në një gjumë më të keq…dhe cikli vicioz vazhdon.

Këto probleme shëndetësore përfshijnë:

  • Çrregullime të gjumit si apnea e gjumit, ku frymëmarrja ndalet në mënyrë të përsëritur gjatë gjumit dhe narkolepsia, e cila karakterizohet nga përgjumje e rëndë gjatë ditës dhe sulme të gjumit.
  • Diabeti
  • Hipotiroidizmi
  • Depresioni
  • Sindroma e lodhjes kronike
  • Sëmundjet e zemrës

Siç e përmendëm më lart, këto gjendje nuk shkaktohen nga gjumi i tepërt. Për shembull, në apnea e gjumit zgjoheni vazhdimisht për momente të shkurtra gjatë natës, dhe kjo mund të çojë në hipersomni (përgjumje të tepërt gjatë ditës) si dhe një dëshirë të fortë për të qëndruar në shtrat për më shumë se tetë orë ose për të fjetur pasdite.

Por nëse flini më shumë se 10 orë dhe ndiheni energjikë dhe të qartë gjatë ditës, kjo është shumë mirë. Gëzoni gjumin tuaj pa frikë. Me shumë mundësi, nuk duhet të shqetësoheni për asgjë.

Nga ana tjetër, nëse i kaloni ditët me dëshirë të madhe për pak gjumë, ndërkohë që ndiheni të lodhur, të mjegulluar dhe në telash, atëherë mund të ketë një çështje themelore që ia vlen ta eksploroni me mjekun tuaj./abcnews.al