Çfarë fsheh gjysma e femrave nga partneri? E zbulon sondazhi

schedule14:17 - 7 Dhjetor, 2022

schedule 14:17 - 7 Dhjetor, 2022

Një sondazh i kryer në Mbretërinë e Bashkuar me 2000 gra nga një kompani produktesh për menopauzën nxori në pah një problem të madh lidhur me këtë.

Një në dy gra do të vendosë ta kalojë e vetme, duke i fshehur tranzicionin partnerit, duke e mbajtur sekret dhe duke e trajtuar si tabu.

43% e grave të anketuara ndiheshin të vetme. Nga pjesa tjetër e statistikave, dalin përfundime shumë të rëndësishme:

  • Dy në dhjetë zbuluan menopauzën tek një femër e afërme
  • Një e pesta e grave fillimisht e fshehën atë nga të gjithë
  • 77% nuk ​​ia kanë treguar as nënës së tyre, ndërsa shumica nuk e kanë bërë as në ambientin miqësor

Tre nga katër gra nuk iu drejtuan një profesionisti shëndetësor për të diskutuar dhe mësuar rreth kësaj faze të re të jetës së tyre. Në fakt, 39% e grave më të reja që morën pjesë në anketë thanë se dridhen nga ideja e menopauzës.

Megjithatë, dolën edhe disa mesazhe optimiste. Më shumë se gjysma e grave kanë deklaruar se janë lehtësuar deri në fund të ciklit mujor, por edhe kostot e produkteve të higjienës gjinekologjike. 4 në 10 e panë menopauzën si një mundësi për seks më të çliruar, pasi më në fund ishin të lirë ta shijonin atë pa rrezikun e një shtatzënie të padëshiruar ose duke përdorur një metodë kontraceptive.

Gjetjet e hulumtimit u komentuan, përveç komunitetit mjekësor dhe personaliteteve të medias, të cilët folën për frikën nga menopauza, për turpin që ndjejnë gratë për shkak të një shoqërie moshe, dhe u bënë thirrje grave që të flasin hapur për këtë çështje në mënyrë që ata nuk janë të gjithë vetëm.

“Fushata shkon në thelbin e çështjes tabu të menopauzës; nuk ka turp të flas për të,” tha Doktoresha dhe shtoi: “Është historia nënë-bijë që dëgjohet vazhdimisht: “Mamaja ime kurrë nuk më tha se si do të jetë menopauza”. Është duke u përmirësuar në fushën e diskutimit, por ka ende shumë për të bërë. Menopauza është një tranzicion që duhet festuar sepse gjërat përmirësohen më pas. Gjithçka ka të bëjë me mbështetjen e ndërsjellë, duke pasur këto biseda mes brezave të ndryshëm dhe që askush të mos ketë frikë të kërkojë ndihmë nga një profesionist shëndetësor”./abcnews.al