Çfarë duhet të bëni nëse motori i makinës mbinxehet?

schedule07:40 - 25 Qershor, 2022

schedule 07:40 - 25 Qershor, 2022

Mos u frikësoni në fillim sepse mund të mos jetë diçka shumë serioze. Është një nga situatat më stresuese të shohësh indeksin e temperaturës të tejkalojë vlerën mesatare dhe të rritet. Sidomos në makinat moderne me ftohës, rezervuarë të tejmbushur dhe ventilatorë të fuqishëm është një fenomen i rrallë ndërsa në teknologjinë e vjetër ishte diçka që ndodhte sidomos në muajt e verës. Me busullën e mëposhtme do të shihni se cilat janë shkaqet që mund të përjashtoni për të lëvizur në përputhje me rrethanat.

Fillimisht nëse shihni një zhvendosje të lehtë të indeksit në një ditë të nxehtë, është krejtësisht normale. Nëse jeni të bllokuar në trafik dhe tifozi punon jashtë orarit, është një arsye tjetër normale që kjo të ndodhë. Nëse treguesi flirton me pozicionin më të lartë dhe drita përkatëse ndizet, është koha për veprimet e para. Si fillim, ndizni radiatorin në volumin dhe temperaturën maksimale. Mund të tingëllojë barbare, veçanërisht në verë, por është mënyra më e lehtë për të çliruar nxehtësinë nga ndarja e motorit.

Nëse temperatura mbetet e lartë, lëreni makinën mënjanë ku të mundeni dhe fikni motorin. Në rastin ekstrem që filloni të shihni tym, mos e hapni menjëherë kapakun. Përndryshe hapeni për të larguar më shpejt nxehtësinë dhe hapeni kur tymi të mos dalë më.

Më pas kontrolloni nivelin e ftohësit dhe, nëse është e nevojshme, mbusheni derisa të arrijë sasinë e dëshiruar. Nëse nuk keni lëngje me vete dhe nuk ka pikë karburanti afër, mbushni me ujë nëse është e nevojshme. Në rast se niveli i lëngut është i kënaqshëm dhe nuk ka rrjedhje të dukshme, fajtori është termostati që ndoshta është ngecur dhe nuk i sinjalizon ventilatorit për të ftohur frigoriferin ose në rastin më të keq dëmtimi i pompës së ujit.

Në të dyja rastet nuk rekomandohet të ndizni përsëri makinën dhe të vazhdoni dhe do t’ju duhet të telefononi ndihmën në rrugë për ta çuar makinën në një punishte për veprime të mëtejshme. Në çdo rast, sepse nuk e dini se si mund të zhvillohet një mbinxehje e motorit, ai ka gjithmonë një zjarrfikës të freskët dhe është gati për përdorim. /abcnews.al