Çështja “Zhvatja” në Maqedoninë e Veriut

schedule16:15 - 24 Gusht, 2019

schedule 16:15 - 24 Gusht, 2019

Kryeministri i Maqedonisë së Veriut, Zoran Zaev, përgënjeshtroi përfshirjen e tij dhe të funksionarëve të lartë në cështjen “Zhvatja’. Këto komente ai bëri, pasi disa portale publikuan dëshminë e të akuzuarit në këtë rast, biznesmenit Orce Kamçev, sic thuhet të marrë në mënyrë të jashtëligjshme.

Dëshmia e Orce Kamçevit, që u publikua në disa portale, i nxjerrë në sipërfaqe edhe disa emra tjerë, që deri më tani nuk janë përmendur aspak. Sipas kësaj dëshmie, para nga familja Kamçev kishte tentuar të nxjerrë edhe një gjykatëse. Vëllai i saj, kishte kërkuar 6 milion euro, që të liroj nga burgu, por kjo ofertë sipas dokumentit, nuk është pranuar. E njëjta gjykatëse ka qenë edhe në rastin “Ryshfeti” ku i akuzuar kryesor ishte kryeministri aktual, Zoran Zaev, por që më vonë u lirua nga të gjitha akuzat.

Në dëshminë e publikuar përmenden edhe emra të politikanëve, përfshirë këtu edhe emrin e kryeministrit.

Së pari i bëjmë thirrje Prokurores Publike ta konfirmoj besueshmërinë e procesverbalit, dhe është e drejtë që ajo të tregojë se a është thënë ashtu. E dyta, sigurisht që do të padisim sepse kjo nuk është e vërtetë. Unë disa herë e kam hedhur poshtë çfarëdo lidhje me Boki13 lidhur me rastin “Zhvatja” dhe edhe sot qëndroj në atë që e kam thënë.

Zaev beson se asnjë funksionar i lartë i partisë së tij nuk është i përzier, por premton se nëse dëshmohet se janë të përzier, përgjegjësi do të ketë.

E opozita e ka më të qartë. Janë të bindur se Bojan Jovanovski nuk ka mundur ta kryejë këtë operacion pa përkrahjen e pushtetit, kurse nuk besojnë as në punën e Prokurores, Villma Ruskoska.

Mos të harrojmë se Prokuroria e vononi katër muaj hetimin. Katër muaj la hapësirë që Katica Janeva të formatoj, të fshijë kompjuter dhe të fshijë prova… E vetmja gjë që mund ta rrezikoj këtë rast, nëse hetimi nuk kryhet më shpejtë dhe më profesionalisht. Të mos ndalet vetëm në këto tre që janë në paraburgim, por të hetohen të gjithë që janë të përzier dhe sa më shpejt të thirret secili për të dhënë dëshmi, përfshirë këtu edhe Zoran Zaevin për të cilin dëgjuam se është një ndër personat që e ka udhëhequr operacionin.

VMRO DPMNE kërkon që Prokuroria ta thërrasë edhe djalin e Katica Janevës, sepse sipas dëshmisë së Kamçevit ai ka qenë në dijeni për të gjitha lëvizjet e Bojan Jovanovskit.

Përveç reagimeve partiake, kanë reaguar edhe nga Prokuroria.

Prokuroria nuk i komenton informatat të nxjerra në publik, por potencon se zbulimi i informacioneve të klasifikuara nga ana e individëve është rrezik për sistemin shoqëror dhe është vepër penale. Me publikimin e dokumenteve të tilla, pengohet prezumimi i pafajësisë dhe rrezikohen jetët e personave të përfshirë si dhe vështirësohet zhvillimi i hetimit.

Nga Prokuroria për krim të organizuar dhe korrupsion, informojnë se do të marrin masa për të zbuluar se si këto dokumente dolën në publik. /ABC News Albania 24/7