Çështja e detit me Greqinë, Rama: Shpresojmë të arrijmë konsensus me qeverinë e re

schedule16:14 - 29 Tetor, 2019

schedule 16:14 - 29 Tetor, 2019

Nuk dha detaje kryeministri Edi Rama për bisedimet që kanë nisur e vazhdojnë me Greqinë për kufijtë detarë dhe çështje të tjera. Vazhdon të shpresojë në arritjen e një konsensusi me qeverinë e re është përgjigja që i dha gazetares greke në një intervistë për Euroneës.

“Ne kemi punuar për qeverinë e mëparshme për ca kohë dhe kemi bërë përparime të konsiderueshme dhe duhet të vazhdojmë të punojmë me qeverinë e re, duke shpresuar se do të gjendet një zgjidhje konsensuale”.

Marrëzi e konsideroi kryeministri Edi Rama frikën e pakicës greke ndaj ligjit të shpronësimit.

“Shqipëria është një shembull i shkëlqyer i respektit për të gjitha pakicat dhe për grekët, të cilët kanë jetuar atje për shumë vite, në të njëjtat kushte si shqiptarët. Po, kur ka probleme, ato janë të njëjta për të gjithë, jo për një pakicë apo tjetrën. Pra, këto janë marrëzi”.

Sipas kryeministrit shqiptar, zhurma rreth çështjes është thjesht politike.

“Për sa i përket ligjit, ne kemi punuar për një kohë të gjatë për të zgjidhur çështjet e pronave, shumë të komplikuara pas rënies së komunizmit, kur regjimi që lejonte mos pasjen e një prone ra dhe shumë gjëra shkuan keq. Ajo që ne po përpiqemi të bëjmë është thjesht riformulimi i disa ligjeve ekzistuese për të mirën e të gjithëve, dhe të luftojmë një sistem korrupsioni që derdh – mund të themi – gjakun e njerëzve për pronën e tyre. Por nuk ka të bëjë vetëm me pakicën Greke, por me të gjithë “.

Fqinjësinë e mirë me Greqinë nuk mund ta zbehë as rasti I vdekjes së shtetasit Grek Konstantinos Katsifas theksoi kryeministri Rama sipas të cilit ai përfaqësonte cmendurinë ekstremiste e kjo nuk mund të ndikojë në marrëdhëniet mes shqiptarëve e grekëve.

“Unë nuk mendoj. Përkundrazi, besoj se historia e të dy komuniteteve tregon që nëse politika nuk ndërhyn apo axhendat e ndryshme politike, ato janë një. Prandaj nuk ka ndarje ose urrejtje në zemrat e komuniteteve ku kanë shqiptarët dhe grekët. jetuan së bashku për shumë vite. Ata janë një shembull i ndritshëm se si politika duhet të merret me faktin se ne jemi fqinjë dhe sa “të mallkuar” jemi për të jetuar së bashku dhe ta duam njeri-tjetrin. Kështu që unë nuk mendoj kështu. Nëse politika nuk bën gërmoni hundën në interesat e vendit dhe përpiquni të fitoni mbështetje duke ushqyer urrejtje, asgjë e keqe nuk mund të ndodhë “.

Këtë intervistë kryeministri Rama e dha gjatë qëndrimit të tij në Athinë ku mori pjesë në samitin e katërt euro-arab./ABC News Albania