CDC: Vaksina J&J mund të shkaktojë reagime të lidhura me ankthin dhe gjendje të fikti

schedule11:04 - 1 Maj, 2021

schedule 11:04 - 1 Maj, 2021

Më shumë se 60 njerëz që morën vaksinën me dozë të vetme Johnson & Johnson COVID-19 në pesë qendra shpërndarje në fillim të këtij muaji përjetuan reagime të lidhura me ankthin, si të fikët dhe marramendjen, tha Qendra për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

Reagimet, të cilat mund të ndodhin me të gjitha vaksinat, u raportuan në agjenci para se të bëhej publike lajmi se disa gra që kishin bërë injeksionin kishin mpiksje gjaku, tha CDC.

“Ngjarje të lidhura me ankthin, duke përfshirë [zbehjen], mund të ndodhin menjëherë pas vaksinimit me çdo vaksinë dhe mund të shkaktohen nga ankthi për marrjen e një injeksioni,” shkruan studiuesit e CDC.

“Megjithëse katër nga pesë vendet e vaksinimit masiv që raportuan ngjarje të lidhura me ankthin pezulluan përkohësisht vaksinimin COVID-19, asnjë prej tyre [nuk u konsiderua] serioz”, thanë ata.

Administrata e Ushqimit dhe Barnave e SH.B.A. dha një autorizim emergjent për përdorimin e vaksinës Johnson & Johnson COVID-19 në fund të shkurtit.

Më 13 Prill, agjencia dhe CDC urdhëroi shtetet të ndalonin administrimin e vaksinës kur gjashtë gra zhvilluan mpiksje gjaku pasi e morën atë.

Në atë kohë, më shumë se 6 milion njerëz ishin qëlluar, thanë zyrtarët.

Vendndodhjet e qendrave në të cilat ndodhën reagimet midis 7 dhe 9 Prill nuk u bënë të ditura.

Kolektivisht, vendet administruan gati 9,000 doza të vaksinës gjatë periudhës tre-ditore, me reagime të lidhura me ankthin që ndodhën në 64 marrës.

Reagimet më të zakonshme të lidhura me ankthin ishin marramendja, e cila ndodhi në 19 nga ata që u dha e shtënë, dhe të fikët, ose sinkopa, e cila ndodhi në 17 njerëz.

Dhjetë marrës të tjerë të vaksinave përjetuan të përziera dhe të vjella menjëherë pasi morën inokulimin.

Midis 1 marsit dhe 12 prillit, 653 nga gati 8 milion njerëz që morën vaksinën Johnson & Johnson kombëtarisht u ra të fikët shpejt pasi morën goditjen. Gati gjysma e tyre ishin të rinj të moshës 18 deri në 29 vjeç, tha CDC.

Në krahasim, vetëm 60 nga 124 milion njerëz në Shtetet e Bashkuara që morën goditjen e gripit midis korrikut 2019 dhe qershorit 2020 raportuan të fikeshin më pas, dhe 36 ishin të rritur më të rinj, tha CDC.

“Ngjarjet e lidhura me ankthin, duke përfshirë sinkopën, që ndodhin shpejt pas vaksinimit COVID-19 mund të ngrenë shqetësim midis marrësve të tjerë të vaksinave dhe anëtarëve të stafit, veçanërisht në një mjedis të vaksinimit masiv,” shkruan studiuesit e agjencisë.

“Të gjithë marrësit e vaksinave COVID-19 duhet të vëzhgohen për të paktën 15 minuta pas vaksinimit për ankth dhe ngjarje të tjera”, thanë ata./abcnews.al