Cakaj komenton raportin e DASH

schedule14:31 - 30 Mars, 2019

schedule 14:31 - 30 Mars, 2019

Thirri mediat në konferencë shtypi, për të bërë atë që shefi i qeverisë ja quajti kalë beteje kur i la postin e Ministrit të Jashtëm: leximin. Raportin e Departamentit Amerikan të Shtetit e përktheu paragraf më paragraf për të dhënë shpjegimin e tij.

“Sfida  kryesore është kursimi prej gjykimit të menjëhershëm për kapitullimin historik të Shqipërisë para aktiviteteve të jashtëligjshme dhe në fakt kultivimi i të kuptuarit përmbajtësor të lëvizjeve të Shqipërisë për të vendosur shtetin e së drejtës. Raporti sa identifikim i problemeve është dhe një pasqyrë e një momentumi pozitiv e një Shqipërie që është në zhvillim e sipër”.

Aty ku Departamenti Amerikan i shtetit sheh rritje të sasisë së drogave të rënda të cilat kalojnë transit në Shqipëri, ministri sheh gotën gjysmë plot.

“Numri i konfiskimeve i drogave në kufi dhe këtë e konfirmon i njëjti raport më poshtë ka rritur përshtypjen e shkallës së qarkullimit të drogës për shkak se është forcuar bashkëpunimi ndërkufitar dhe janë forcuar kufizimet për qarkullim ndërkufitar të drogave. Që do të thotë, nuk kemi të bëjmë thjesht me një shtim të sasisë së qarkullimit të narkotikëve në treg, por në fakt në shtim të evidenca që është e barasvlershme me shtimin e luftës ndaj këtij fenomeni për qarkullimin e narkotikëve në treg”.

Nuk kemi thjesht shtim të qarkullimit të narkotikëve por një shtim të evidencave për qarkullimin e narkotikëve në treg. Thotë se nuk do të relativizojë përgjegjësitë e qeverisë.

“Që korrupsioni është ekzistent në Shqipëri, kjo është një e vërtetë e pamohueshme dhe i takon kësaj qeverie ta mbajë pjesën e saj të përgjegjësisë”.

Por shpejt i kthehet krahasimit pikërisht për të zbutur shqetësimet e ngritura në raport.

“Po të lexohet i njëjti raport për vendet e rajonit, shqetësimet janë më të thella sesa për Shqipërinë”.

Për ministrin për Europën dhe punët e jashtme Gent Cakaj raporti i Departamentit Amerikan të Shtetit nuk ka vend të përdoret në narrative sulmuese për qeverinë, nëse do të merret parasysh përparimi në kohë, krahasuar me vitin 2013, apo nëse pozicioni i Shqipërisë do të matet me parametrat rajonalë./abcnews.al