“Brdo-Brijuni’, Vuçiç: Nuk jemi pajtuar për shumë çështje, tema kryesore ishte ndryshimi i kufijve

schedule15:21 - 17 Maj, 2021

schedule 15:21 - 17 Maj, 2021

 

Takimi i parë plenar i liderëve të vendeve të Ballkanit Perëndimor brenda procesit Brdo-Brioni u mbajt në qendrën e kongresit. Sipas raportimeve ndër të tjera u diskutua për përfundime të përbashkëta, ndoshta një deklaratë, mbi pandryshueshmërinë e kufijve në Ballkanin Perëndimor.

Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiç deklaroi se përfundimi është se i gjithë rajoni është në rrugën evropiane dhe se ata do të punojnë së bashku, raportojnë mediat serbe, transmeton lajmi.net.

‘Sa i përket Serbisë, ne kemi pranuar përfundimet e propozuara. Ajo që është më e rëndësishmja për ju dhe për të cilën ekziston një konsensus është se i gjithë rajoni është në rrugën evropiane. Ne gjithashtu mbështetëm synimet për të hapur një datë për negociata … Kishte shumë gjëra për të cilat nuk ranë dakord dhe një nga çështjet kryesore është çështja e ndryshimit të kufijve. KB është i vetmi organ në botë për të cilin mund të biem dakord dhe ne jemi të kënaqur me pjesën tjetër të tekstit. Të tjerët kërkuan shumë më tepër. Ne patëm një takim të mirë dhe të mirë me shumë përgjigje, por tashmë jemi mësuar me këtë”, tha ai para gazetarëve.

“Ne nuk ramë dakord për çështjen e ndryshimit të kufijve. Serbia është në favor të parimit të pandryshueshmërisë së kufijve, por disa prej tyre u kujtuan në vitin 2021 se kufijtë nuk duhet të ndryshohen. Serbia kërkon që ky parim të zbatohet gjithmonë në përputhje me statutet e KB. Pra, nuk mund t’i ndryshoni kufijtë as në vitin 2008, kur Kosova shpalli pavarësinë. Ju nuk mund të interpretoni kufijtë ashtu si dëshironi ose siç dëshiron një pjesë. Ne qëndrojmë për respektimin parimor të të gjitha parimeve të KB”, shtoi Vuçiç.