Borxhet e klubeve, FSHF do të tolerojë sërish

schedule17:40 - 8 Korrik, 2019

schedule 17:40 - 8 Korrik, 2019

Federata Shqiptare e Futbollit do të tolerojë përsëri e do të lejojë që klubet me borxhe të marrin pjesë në Superligë. Ish-administratori i Tiranës, Salih Tagani, flet pas vendimit të Komitetit Ekzekutiv.

Vendimi ishte vërtet i rëndë.

Federata Shqiptare e Futbollit, nëpërmjet Komitetit Ekzekutiv, u vuri klubeve kufirin tek thana për borxhet, duke u lënë afat deri në 31 Korrik, ndryshe i pret përjashtimi.

Tirana, Vllaznia, Flamurtari e Luftëtari janë të rrezikuarit, dhe ish-administratori I Tiranës, Salih Tagani, tregon se çfarë duhet të bëjnë klubet.

Tagani: “Këto janë masa shtërnguese pak a shumë për klubet, por nëse këto do të fillojnë të zbatohen me kalimin e viteve do të jenë lehtësuese për klubet sepse do t’i vënë klubet në shina. Afati është shumë i ngushtë dhe nuk mundet që borxhe të krijuara prej vitesh të likujdohen për periudhë muajsh. Për ekipet që janë SHA e vetmja pjesë është shitja e një pjese të aksioneve. Nëpërmjet kësaj mund të likujdojnë detyrimet që mund të kenë ndaj palëve të treta. Për ekipet që janë me Bashkitë duhet parë mënyra e privatizimit dhe duhet parë përpara se të kthehen në SHA këto ekipe, likujdimi i këtyre borxheve të merret përsipër nga bashkitë”.

Sa seriozisht e ka këtë herë Federata, që ka toleruar më parë?

Tagani: “FSHF ka pasur përherë një farë tolerimi karshi gjithë klubeve dhe është munduar t’i ndihmojë. Federata pavarësisht se kontrollohet nga UEFA dhe normalisht që ata duhet të jenë korrekt me pjesën e UEFA-s, gjithsesi do të bëjë një farë tolerimi për t’i mundësuar që të marrin pjesë në disa aktivitete kombëtare. Për sa i takon tatimeve nëse shteti merr ndonjë vendim për faljen e detyrimeve dhe kjo do të ishte më e mira pasi sporti këtu tek ne dihet se nuk ka ndonjë fitim”.

Përse janë krijuar kaq shumë borxhe nga disa klube?

Tagani: “Çështja e borxheve është thjesht keqadministrim. Sepse një klub kur bën parashikimin për vitin që do të vijë, fondet që ka në dispozicion, lojtarët që duhet të blejë, kontratat , vlera e kontratave nuk mund të shkojë përtej limiteve të veta. Nëse një klub do t’i respektonte kontratat atëherë nuk kishte pse të rriteshin borxhet”.

Gjithsesi, ekziston rreziku për kalimin në administrim, pra për falimentim.

Tagani: “Çështje të klubeve që vijnë direkt nga UEFA dhe UEFA investigon për mënyrën se si kanë shkuar këto proçese, atëherë nuk mbetet gjë tjetër veçse të zbresin në kategori. Po zbrite në katagori hum interesi dhe humbet vlera si ekip. Praktikisht fillon dhe shkon drejt dështimit, shpresoj që të mos ndodhi”.

Problem i madh ligji i sponsorizimeve, ku Shqipëria fal 4 për qind, e Kosova 30 për qind.

Tagani: “Nuk kam çfarë flas, flasin shqifrat. Një shtet që nuk i kushton rëndësi sportit ka humbur një vlerë të madhe”./ABC News Albania