Bëni kujdes! Veshët e bllokuar janë simptomë për një sëmundje të rëndë

schedule21:34 - 26 Janar, 2023

schedule 21:34 - 26 Janar, 2023

Nga të gjitha llojet e tumoreve malinje, kanceri i ezofagut është një nga më të vështirat për t’u zbuluar në një fazë të hershme.

“Ka shumë simptoma të mundshme të kancerit të ezofagut, por ato janë shumë të vështira për t’u zbuluar”, thanë mjekët.

Sipas statistikave, shumica e rasteve të tumoreve malinje regjistrohen te personat mbi 60 vjeç. Në të njëjtën kohë, katër simptoma të rëndësishme “të tretjes” mund të tregojnë kancerin e ezofagut. Shenja e parë e një tumori është disfagia ose vështirësia në gëlltitje. Përveç kësaj, duhet t’i kushtoni vëmendje ndjenjës së vjelljes dhe belçimit.

Mjekët besojnë se ky lloj malinjiteti mund të shfaqet me simptoma shumë jo specifike, duke përfshirë bllokimin e veshëve dhe dhimbjen e fytit. Në përgjithësi, tumoret në zonën e qafës dhe kokës manifestohen përmes simptomave që shfaqen në hundë dhe fyt dhe gjendja e tyre mund të përdoret për të monitoruar ecurinë e sëmundjes, pra sa ka avancuar tashmë.

Këto simptoma mund të jenë shumë “të zakonshme” dhe në dukje të palidhura me kancerin, për këtë arsye ato shpesh injorohen. Për shembull, veshët e bllokuar vazhdimisht, e ngjashme me ndjesinë që shfaqet pas zhytjes, apo dhimbjet e vazhdueshme në veshë mund të jenë shenjë e kancerit në zonën e kokës dhe qafës, shpjegojnë onkologët./abcnews.al