BE diskuton sanksionet mbi reformat gjyqësore në Poloni

schedule16:00 - 20 Dhjetor, 2017

schedule 16:00 - 20 Dhjetor, 2017

Komisioni Europian, mblidhet në Bruksel për të diskutuar rekomandimin ose jo të sanksioneve mbi Poloninë. Qeveria konservatore, e së cilës ka planifikuar miratimin e reformanve për ndryshimin e sistemit gjyqësor, në kundërshtim me parimet demokratike europiane.

Komisioni Europian, mblidhet në Bruksel për të diskutuar nëse do të rekomandojë sanksionet kundër Polonisë, mbi reformat që ajo ka planifikuar të miratojë mbi sistemin gjyqësorë.

Zyrtarë europian, janë të shqetësuar se demokarcia në Poloni është nën kërcënim nga miratimi i ligjeve të reja, përfshirë këtu mënyrën e emërimit të gjykatësve. Por, nga ana tjetër Qeveria Konservative Polake, deklaron se reforma në drejtësi është e nevojshme për të ndaluar korrupsionin dhe paftësinë në gjyqësor.

Komisioni Europian, përgjatë dy viteve ka monitoruar vazhdimisht situatën në Poloni. Presidenti i Komisionit Europian, Zhan-Klod Junker, do kryesojë diskutimet për rekomandimin ose jo të aktivizimit të procesit disiplinorë të BE-së të njohur si artikulli 7, i cili nuk është aplikuar asnjëherë.

Kjo situatë e ka vënë në presion Kryemisnitrin e Polonisë, përballë liderve të tjerë europian të cilët insitojnë në mos kryerjen e reformës. Ai, u shpreh se Bashkimi Europian sheh vetëm njërën anë të mediales dhe se qeveria e tij është e vendosur ta kalojë reformën e gjyqësorit.

Ndërkohë, mijëra qytetarë polakë në mbarë vendin kanë mbajtur protesta kundër miratimit të këtyre reformave./abcnews.al