Basha me studentë e pedagogë: Ulje dhe zerim tarifash për bachelor e master

schedule22:15 - 9 Shkurt, 2019

schedule 22:15 - 9 Shkurt, 2019

Pas premtimit për anulimin e ligjit të arsimit të lartë, kryetari i PD premton edhe reduktim e zerim të tarifave për studentët, edhe në studimet master. Në një bashkëbisedim me studentë e pedagogë në Vlorë, Lulzim Basha shpjegoi edhe planin për të rritur rolin e figurën e mësuesve në sistemin parauniversitar.

Gjatë një bashkëbisedimi me studentë e pedagogë të universitetit Ismail Qemali në Vlorë, kreu I PD Lulzim Basha, ka pranuar gabimet e qeverisjes së PD, dhe shpjegoi vizionin e ri për arsimin, si prioritet I demokratëve kur të vijnë në pushtet. Duke nisur me kërkesat që nxitën protestat e studentëve dhjetorin e kaluar. Basha premtoi ulje dhe zerim të tarifave si për sistemin bachelor ashtu edhe për masterin

Basha: Familjet nën 640 mijë lekë të ardhura, do të përfitojnë subvencionim të plotë të studimeve, qoftë në nivelin e parë, qoftë në nivelin e dytë. Praktikisht kjo do të thotë se fëmijët që i përkasin grupit të parë, nuk do ta paguajnë fare tarifën dhe universitetit do t’i subvencionohet kjo nga buxheti i shtetit.

Basha tha se financimi 5% i buxhetit për arsimin është modest por prioritar për vendin, ndërsa akuzoi qeverinë se nuk kursen për koncesionet.

Basha: 5 % e financimit për arsimin është një mimimum i minimumeve. Maqedonia dhe Kosova e kanë kaluar 6 përqindëshin e ne s’financojmë dot as 5 %, ndërkohë që vetëm këtë vit do të shpenxohen 1,5 miliardë euro, 1/3 e buxhetit të shtetit do të shpenzohet vetëm nga 3 apo 4 koncesionarë, sipas skemave të famshme të PPP-ve. Pra 33 % do të harxhohen nga koncesionarë për të cilat askush s’e di se ku shkojnë e nuk gjejmë dot 1/7 e kësaj shume për arsimin e vogëlushëve e studentëve. Kjo s’është neglizhencë, është sjellje kriminale.

Një vlerësim i një pedagogu për rritjen e pagave të arsimtarëve në 8 vitet e qeverisjes së demokratëve dhe Basha shpjegoi se projekti afatgjatë i PD përfshin edhe arsimin parauniversitar, atë 9 vjecar e të mesëm për forcimin e rolit te mesuesit.

Mësuesi Edmond Fetahu: Në 8 vitet e qeverimit të PD, një vëmendje ju kushtua rritjes së pagave të mësuesve. Në tregun e sotëm, pozicioni i mësuesit është një pozicion joatraktiv, çka sjell rënien e cilësisë së mësimdhënies.

Basha: Mbështetja me kapacitetin njerëzor, pra mësuesit dhe kapacitetet e tjera profesionale, në mënyrë që shkolla të ofrojë jo vetëm mbulimin e detyruar të programit mësimor, por edhe për të ofruar një kohë shtesë, derisa të dalin prindërit nga shkolla, në mënyrë që të avancojmë edhe aktivitete ekstrakurrikulare. Kjo kërkon një investim të fortë që konsiston me një rritje prej 25 % të numrit të mësuesve në sistemin parauniversitar.

Basha tha se pas 28 vitesh, vendi ka arritur në një stad ku në arsim emërohen njerëz injorantë e me precedent penale, cka ka shkatërruar cilësinë e mësimdhënies dhe besimin e prindërve tek arsimi publik. /abcnews.al