Barazia gjinore është e dobishme për zhvillimin ekonomik

schedule09:58 - 2 Tetor, 2023

schedule 09:58 - 2 Tetor, 2023

Ngushtimi i hendekut midis përqindjes së burrave dhe grave në punë është një nga reformat më të rëndësishme që politikëbërësit mund të zbatojnë për të ringjallur ekonomitë e tyre në një kohë kur perspektivat e rritjes afatmesme janë më të dobëtat në më shumë se 30 vjet.

Me ekonominë globale që pritet të rritet me vetëm 3% gjatë pesë viteve të ardhshme, shumë vende po humbasin mundësinë për të shfrytëzuar potencialin dhe aftësitë e grave.

Në tregun e sotëm të punës vetëm 47% e femrave janë aktive (dmth flasim për punë me pagesë) krahasuar me 72% të meshkujve. Hendeku mesatar global është ngushtuar me vetëm 1% në vit gjatë 30 viteve të fundit.

Ligjet e padrejta, aksesi i pabarabartë i grave në shërbime, diskriminimi gjinor dhe pengesa të tjera që i pengojnë gratë të realizojnë potencialin e tyre të plotë ekonomik konsiderohen përgjegjës për këtë vonesë.

Ne vlerësojmë se ekonomitë në zhvillim dhe ato në zhvillim mund të rrisin PBB-në e tyre me rreth 8% në vitet e ardhshme, duke rritur pjesëmarrjen e grave në 5.9% Kjo është shuma mesatare me të cilën 5% e vendeve më të pasura ngushtuan hendekun e pjesëmarrjes gjinore midis 2014 dhe 2019.

Politikëbërësit sigurisht që mund ta shtyjnë rritjen në mënyra të ndryshme, nga ndryshimet e qeverisjes për të forcuar institucionet e deri te reformat ekonomike për të zhbllokuar kapitalin investues.

Megjithatë, hendeku gjinor nuk do të mbyllet pa politika të reja, siç tregon hulumtimi ynë.

Vendet duhet të shtojnë përpjekjet e tyre për të hequr barrierat për pjesëmarrjen e grave në tregun e punës, të tilla si aksesi i kufizuar në arsim, shëndetësi, financa, tokë, të drejtat ligjore dhe shërbimet e kujdesit.

*Antoinette M. Sayer është Zëvendës Drejtoreshë e FMN-së.

/abcnews.al