Avancimi i teknologjisë, shefi juaj i ardhshëm mund të jetë një kompjuter

schedule09:04 - 18 Shkurt, 2021

schedule 09:04 - 18 Shkurt, 2021

Nga Jonty Bloom –  BBC

Nëse mendimi juaj i parë gjatë leximit të titullit do të ishte “më mirë do të ishte përmirësimi i shefit tim të tanishëm”, nuk jeni të vetmit.

Mbi të gjitha, një sistem softuer i inteligjencës artificiale (AI)  mund të jetë më i aftë të organizojë stafin, pa ngatërruar pushimet tuaja.

Dhe marrja e disa reagimeve të paanshme nga një menaxher i cili nuk mund të akuzohet se e ka personale me ju ose duke favorizuar stafin tjetër me një ndryshim të këndshëm, informon abcnews.al.

Sidoqoftë, për ata që i kanë parë filmat Terminator shumë shpesh, mendimi për një kompjuter  ose robot duke ju drejtuar, është gjithashtu i detyruar të rrisë frikën se makineritë rrezikojnë të marrin kontrollin.

Megjithatë, kjo shpërfill faktin që ne tashmë kalojmë shumë kohë duke iu bindur makinerive dhe as nuk e mendojmë, jo më të shqetësohemi.

Jeff Schwartz, një partner i vjetër i firmës së konsulencës dhe auditimit të biznesit Deloitte, dhe një këshilltar global për të ardhmen e punës, tregon se një makinerie të thjeshtë të përditshme, ne i bindemi pa menduar.

“Një semafor ishte punë, dikur ishte një person që qëndronte aty duke drejtuar makinat. Por tani shumë qartë është e dukshme se është një makineri që po bëhet akoma më inteligjente, sepse po vendosin AI në semaforë në mënyrë që të përgjigjen sa më mirë në varësi të niveleve të trafikut”, thotë ai.

Pra, duket se ne jemi plotësisht të gatshëm për të marrë urdhra nga një makineri në disa situata të përcaktuara qartë, informon abcnews.al.

Ajo që ka ndodhur gjithnjë e më shumë vitet e fundit, është se shumë prej nesh, janë të urdhëruar nga kompjuterët me të cilët punojnë. Dhe ekspertët thonë se kjo gjë sa vjen dhe rritet.

Merrni firmën e taksive Uber. Nuk është një burrë apo grua që u jep punë shoferëve. Bëhet automatikisht nga sistemi softuer AI i kompanisë.

Prof Tomas Chamorro-Premuzic, një psikolog biznesi në University College London, thotë se ndërsa Uber e bën këtë për ta bërë shërbimin e saj sa më efikas, ka përfitime më të gjera.

Aplikacioni Uber nuk është i njëanshëm në favor të dikujt, një klienti apo shoferi, sepse ata janë të bukur, kanë shkuar në shkollën e duhur, kanë theksin e duhur, ose vishen mirë,” thotë ai. “E gjitha ka të bëjë me performancën. Ju mund të shihni sesi teknologjia mund ta bëjë botën e punës më meritokratike duke u përqendruar më shumë në substancë dhe më pak në stilin. “Kompanitë që mund ta bëjnë këtë do të tejkalojnë rivalët e tyre dhe do të jenë vende më të mira për të punuar.”

Pra, të kesh një shofer kompjuter, nuk ka asgjë për t’u shqetësuar? Shivvy Jervis, themelues i këshillimi të biznesit FutureScape 248, një parashikuese si tendencave të ardhshme të punës, nuk është aspak i bindur.

Paralajmërimi i madh është se ne kemi nevojë për një mbikëqyrje etike. Nëse kemi një shef AI, një pjesë e softuerëve me aftësi vendimmarrëse, kjo është jashtëzakonisht shqetësuese dhe mendoj se mund të çojë në një të ardhme mjaft distopike. Në një sistem ku nuk ka mbikëqyrje adekuate etike, një njeri aktual që përdor sensin e tij të gjykimit për të qenë në gjendje të vëzhgojë atë që sistemi gjykon se është përfundimi i supozuar i duhur, është jashtëzakonisht i dëmshëm, dhe ky është kërcënim i vërtetë.”

Në sektorin e shitjeve me pakicë, Amazon gjithnjë e më shumë përdor sistemin AI  për të drejtuar dhe monitoruar stafin në depot e saj. Kjo ka çuar në disa raporte të punonjësve që janë të mbingarkuar, akuza që Amazon i ka mohuar në mënyrë të përsëritur. Amazon thotë se nëse AI vëren që një punëtor nuk po performon mirë, ai ose ajo merr trajnim shtese, që vjen nga një njeri.

Softueri AI që i jep punë dhe kontrollon stafin, është kritikuar gjithashtu se ka qenë shumë i padrejtë.

Sidoqoftë, një ofrues, CallMiner, thotë për BBC se për shkak se sistemi i tij i monitorimit të qendrës së thirrjeve mund të “analizojë 100% të ndërveprimeve”, mbikëqyrësit njerëz mund ta përdorin atë informacion “për të qenë menaxherë më të mirë”. Dhe stafi mund të drejtohet “për të performuar më mirë me kalimin e kohës dhe për të dhënë rezultate më efektive për klientët.”

Ndërsa AI po përdoret gjithnjë e më shumë për të monitoruar stafin, një problem i madh do të ishte nëse kompjuteri merr vendimin e fundit se kush nga punonjësit e një firme do të pushohet nga puna, thotë Jervis.

“Një njeri mund ta favorizojë punonjësin që është prind i vetëm me dy fëmijë në varësi të të ardhurave të tij mujore, ndërsa softueri nuk do t’u përgjigjet në të njëjtën mënyrë si njerëzit”, thotë ajo.

Prof Sandra Wachter, një studiuese e vjetër e AI në Universitetin e Oksfordit, thotë se kur shumë njerëz mendojnë të kenë një kompjuter si një shef “ata gabimisht imagjinojnë një robot që qëndron mbi ta. Por gjithçka ka të bëjë me detyra të caktuara të lidershipit që kanë të bëjnë me ju tashmë duke u kryer nga algoritme kompjuterikë,” thotë ajo.

Kështu, për shembull, mund të ketë sisteme softuerësh që funksionojnë në sfond duke monitoruar performancën tuaj, numrin e thirrjeve që kryeni, gjurmimin e gjuhës suaj në thirrje, postat elektronike që dërgoni, faqet e internetit që vizitoni, sa shpesh bëni pushime. Këto pastaj mund të përdoren për të përcaktuar se çfarë rroge merrni ose nëse promovoheni. Shqetësimi im kryesor është nëse këta algoritme po përdoren për të parashikuar gjëra që është e pamundur t’i bëjë një njeri. Për shembull, si duket një punëtor i mirë , dhe kush meriton promovim, është shumë subjektiv “.

Në të ardhmen, kjo mund të jetë një fushë për qeveritë për të ligjëruar, por është disi një fushë e minuar duke pasur parasysh paqartësinë midis AI dhe vendimmarrjes së shefit njerëzor.

Prof Chamorro-Premuzic thotë se pavarësisht shqetësimeve në lidhje me shefat AI, është e rëndësishme të mbani mend se shumë njerëz janë menaxherë të tmerrshëm të punës.

“Është shumë e vështirë që një makineri të tejkalojë performancën më të mirë të shefave … por nuk është shumë e vështirë që AI të jetë një alternativë e mirë ndaj një shefi vërtet të këqij.”

Schwartz thotë se shpresa e tij është që shefat AI mund të ndihmojnë homologët e tyre njerëz për të përmirësuar performancën e tyre. Ai thotë se kjo është për shkak se gjërat kompjuterike do të bëjnë më shumë gjëra të mërzitshme, përpilojnë lista, vendosin detyrat e thjeshta, kryejnë monitorimin fillestar të performancës, etj.

Kjo do t’u mundësojë shefave njerëz të përqendrohen në drejtuesit më të mirë të ekipit./Përshtati nga BBC, e.b-abcnews.al