“Ariu” dhe “Dragoi” forcojnë aleancën në tregti

schedule17:11 - 5 Qershor, 2019

schedule 17:11 - 5 Qershor, 2019

Sipas analistëve aktualisht Rusia ka nevojë për marrëdhënie të forta me Kinën, më shumë se me cilindo partner tjetër. Sipas tyre rendi botëror po ristrukturohet, duke preferuar gjithnjë e më shumë një sistem bipolar, ku dy protagonistët janë Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe Kina.

Çdo gjë është e shkruar në gjuhën kineze dhe në atë ruse. Në “Business park Greenuood”, pak larg Kremlinit, prezantohet një nga projektet më të mëdha të investimeve kineze në Rusi. Zyra, një hotel, një qendër kongresesh dhe një parking shumë i madh: më shumë se 120 shoqëri të mëdha kineze shtetërore dhe private kanë vendosur zyrat në këtë zonë. Investimi kryhet nga shoqëria shtetërore kineze “Chengtong International”.

Pala kineze shprehet se përveç burimeve natyrore, teknologjive të fundit, ka dhe shumë profesionistë shumë të kualifikuar që veprojnë në Rusi. Dhe në 10 vitet e fundit në vend janë parë shumë mundësi të mira zhvillimi. Delegacioni kinez theksoi se nëse nuk do të kishte besim total në palën ruse, atëherë nuk do të kishte pasur asnjë marrëveshje. Shtoi kësaj marrëdhënie shumë të qëndrueshme në nivel qeverie mes Pekinit dhe Moskës.

Në 10 vitet e fundit sipërmarrjet kineze kanë investuar më shumë se 50 miliardë dollar në Rusi. Tashmë ka tendenca të reja , me investitorët që shohin dhe në drejtim të agro kulturës dhe farmaceutikës. Çdo gjë me miratimin e plotë të Kremlinnit.

Vitali Mankevich, përgjegjësi i unionit ruso – aziatik në fushën industrial dhe sipërmarrëse, u shpreh se Kina po bëhet e mbipopulluar dhe iniciativa e presidentit kinez Xi Jinping “One Belt One Road” shtyn dhe sipërmarrjet kineze që të kërkojnë tregje të reja, dhe ky sigurisht që është një fat i madh për Rusinë.

Analistët shprehen se aktualisht Rusia ka shumë nevojë për marrëdhënie të forta me Kinën se me cilindo partner tjetër. Sipas tyre rendi botëror po ristrukturohet duke preferuar gjithnjë e më shumë një sistem bipolar ku dy protagonistët, janë Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe Kina. Moska do të luajë rolin e një katalizatori dhe nuk i lejohet të dështojë. Aleanca Rusi – Kinë është jetësore për Moskën./ABC News Albania 24/7