Ambasadori Hill: Rrugë me sfida para, BE-ja e plotë kur të jetë edhe Ballkani

schedule10:29 - 26 Tetor, 2019

schedule 10:29 - 26 Tetor, 2019

I pranishëm në samitin e Paqes për Europën Juglindore ishte edhe ish-ambasadori i SHBA-së në Maqedoninë e Veriut, Christopher Hill. Ai deklaroi se paqja është e vështirë për t’u arritur, por përgëzoi punën e popujve të Ballkanit perëndimor gjithë këto vite.

“Paqja është e vështirë për t’u arritur në disa anë. Ajo është diçka të cilën të tërë e kemi ëndërruar, por besoj se e kuptojmë që paqja nuk është mungesa e luftës. Ajo nënkupton edhe një lloj strukture marrëdhënie mes njerëzve, të mënyrës sesi një person respekton pikëpamjet e tjetrit. Veçanërisht nuk ka qenë e lehtë në Ballkanin Perëndimor kur kam ardhur në Shqipëri përherë të parë në  vitin 1991, 28 vjet më parë, por duket si një kohë shumë e gjatë përpara. Atëkohë kishte një sistem qeverisje që ishte aplikuar në disa vendeve.  Të tërë e dimë që paqja varet nga njerëz të ndryshëm të cilët mblidhen sëbashku në respekt të njëri tjetrit. Banorët e Ballkanit kanë mijëra vjet ë luftojnë. E dëgjojmë shpesh dhe kjo është e pavërtetë sepse popujt e Ballkanit kanë dalë nga kjo e kaluar luftarake dhe kanë krijuar komunitete që mendoj se janë zilia e pjesë të ndryshme të botës, të cilët nuk janë ende të krijojnë këtë sens komuniteti si në Ballkan”, tha Hill.

Hill risolli në vëmendje edhe vendimin e BE-së për negociatat. Ai theksoi që rruga është akoma e hapur, megjithatë do të ketë sfida. Sipas Hill, BE do të jetë e plotë kur t’i bashkohet edhe Ballkani Perëndimor.

“Ballkani po përpiqet të jetë pjesë e BE. Mendoj se të tërë këtu e dimë zhgënjimin e kohëve të fundit për shtyrje të negociatave me BE. E ndiej vetë këtë zhgënjim. Rruga për të ecur vazhdon të jetë e hapur, vazhdon të jetë e kalueshme, por do të ketë sfida përsëri. Jam shumë i bindur që ky udhëtim që popujt e Ballkanit kanë nisur është udhëtim që i ka ndihmuar popujt për kohë të vështira. Skam dyshim që nuk do të ketë vërtetë Europë të lirë dhe të plotë pa bashkimin edhe të Ballkanit Perëndimor në të”, tha Hill./abcnews.al