Aleatët e NATO-s thirrje Kanadasë që të rrisë shpenzimet e mbrojtjes

schedule13:55 - 10 Korrik, 2024

schedule 13:55 - 10 Korrik, 2024

Kanadaja është nën presion të vazhdueshëm për të rritur shpenzimet e saj ushtarake, pasi vazhdon të mos arrijë objektivin e përcaktuar për anëtarët e NATO-s.

Ky mesazh pritet të bëhet i qartë ndërsa kryeministri Justin Trudeau merr pjesë në samitin e NATO-s në Uashington për të shënuar 75 vjetorin e aleancës ushtarake.

Kanadaja, një nga anëtarët themelues të NATO-s, renditet e shtata në përgjithësi për nga shuma e parave të shpenzuara për mbrojtjen midis aleancës 32-vendesh.

Por ajo është shumë larg doktrinës së aleancës, e cila kërkon që vendet e NATO-s të shpenzojnë të paktën 2% të PBB-së së tyre për ushtrinë.

Duke përdorur këtë metrikë, Kanadaja, e cila shpenzon 1.34% të PBB-së  është përpara vetëm Sllovenisë, Turqisë, Spanjës, Belgjikës dhe Luksemburgut në aleancë.

Në të kundërt, Britania e Madhe shpenzon pak më shumë se 2% të PBB-së së saj për ushtrinë e saj, ndërsa SHBA shpenzon gati 3.5%.

/abcnews.al