Aksioni për bllokimin e bizneseve nis nga Tirana

schedule15:30 - 29 Tetor, 2017

schedule 15:30 - 29 Tetor, 2017

Pikat e grumbullimit të mbetjeve të automjeteve dhe metaleve të tjera, që ushtrojnë aktivitetin e tyre në territorin e Bashkisë së Tiranës pa plotësuar kushtet e kriteret mjedisore, do të mbyllen.
Bashkia dhe Ministria e Turizmit e Mjedisit mbështetur nga Policia e Shtetit dhe ajo bashkiake, nisën verifikimin e dokumentacionit nga bizneset qe funksionojne ne zona te banuara.
“Qytetarët janë ankuar në platformën e bashkëqeverisjes, ne kemi ndjekur shqetësimet e tyre dhe së bashku me Bashkinë e Tiranës kemi ardhur këtu për të parë një nga problematikat më të mëdha, atë të zgjidhjes përfundimtare të zonave të cilat mbledhin skrapin, zonave të cilat mbledhin mbetjet urbane të qytetit, të cilat kryhen jashtë normave të plotësimit të lejes mjedisore”
“Sipas informacioneve që kemi, operojnë më shumë se 170 pika të cilat grumbullojnë mbetje nga më të ndryshmet, një pjesë madhe e tyre janë brenda zonave të banuara. Qytetarët kanë shprehur në mënyrë të vijueshme shqetësimin për këto pika dhe për ndotjen mjedisore, por edhe për trafikun e krijuar, si edhe për anën estetike dhe mënyrën se si hyjnë e dalin mjetet nga aty. Ky është një problem i cili nuk mund të vijojë”,
Sipas nënkryetarit të bashkisë, vetëm në fazën e parë janë konstatuar se më shumë se 30 biznese të tilla, të cilat operojnë në kundërshtim me ligjin.
“Nuk mund të kemi në mes të qytetit pika të cilat merren me riciklimin e grumbullimin e mbetjeve, ato duhet të jenë të sistemuara e organizuara dhe të funksionojnë sipas të gjithë procedurave ligjore. Në bashkëpunim të ngushtë me ministrinë kemi rishikuar lejet mjedisore të këtyre mjediseve dhe më shumë se sa 30 prej tyre gjatë javës së fundit u është revokuar leja mjedisore sepse nuk kanë qenë brenda kushteve për të pasur një leje mjedisore”,
Pas Tiranës aksioni do të shtrihet në të gjithë vendin.
“Është e patolerueshme që në qytete të mëdha, por edhe kudo që ndodhen, qytetarët ankohen dhe organet shtetërore janë të pafuqishme për të vepruar. Sot gjetëm konsensus edhe me biznesin të cilit iu la një periudhë kohe për të rehabilituar situatën dhe për të mos lejuar vazhdimin e kësaj situate në mënyrë krejtësisht të jashtëligjshme, jashtë rregullave normale të funksionimit të biznesit, por edhe të mbrojtjes së mjedisit”,
Ministri i Mjedisit u bëri thirrje qytetarëve që në rastet kur konstatojnë shkelje të tilla të denoncojnë në platformën e bashkëqeverisjes me qyetarët.