Adoleshenca: A mund t’i bëjë muzika fëmijët të dhunshëm?

schedule20:19 - 24 Qershor, 2021

schedule 20:19 - 24 Qershor, 2021

Një ekip shkencëtarësh nga universitetet dhe institutet kërkimore në Australi dhe Kinë zhvilluan një studim mbi ndikimin e dëgjimit të të ashtuquajturës “muzikë të dhunshme” tek njerëzit, duke zbuluar se nuk ka prova që kjo lloj muzike i bën njerëzit më pak të ndjeshëm ndaj dhunës.

Në punimin e botuar në Royal Society Open Science, ekipi përshkruan eksperimentet e kryera në 80 studentë vullnetarë dhe përfundimet e nxjerra prej tyre.

Për shumë vite, shkencëtarët kanë bërë shumë pyetje në lidhje me ndikimin që ka muzika tek njerëzit. Në kohën kur u shfaq për herë të parë rock and roll, për shembull, shumë prindër ishin të bindur se kjo lloj muzike do t’i kthente fëmijët e tyre në të rinj seksualisht. Kohët e fundit, e njëjta gjë ka ndodhur në rastin e rap dhe metal, duke ngritur pikëpyetje në lidhje me implikimet e kësaj zhanër teorikisht të dhunshme të muzikës. Për të mësuar më shumë rreth këtij fenomeni, studiuesit përfshinë në studimin e tyre 32 studentë vullnetarë, adhurues të muzikës metal dhe 48 studentë që thanë se nuk u pëlqen dhe nuk e dëgjuan muzikën metal.

Gjatë eksperimenteve, vullnetarët duhej të shikonin një pajisje që mund të tregonte imazhe të ndryshme në të njëjtën kohë. Kështu që studiuesit u treguan atyre një fotografi të dhunës dhe një fotografi jo të dhunshme në të njëjtën kohë dhe i pyetën se në cilën fotografi po përqendroheshin. Duke ekzaminuar rezultatet, studiuesit nuk gjetën asnjë ndryshim midis dy grupeve, pasi që të dy u përqëndruan kryesisht në imazhe të dhunshme, duke sugjeruar që muzika metal nuk i bënte studentët pak a shumë të ndjeshëm ndaj imazheve që përshkruanin dhunën.

Në një eksperiment të dytë, studiuesit përsëritën eksperimentin origjinal, duke dëgjuar ose një këngë metal ose një këngë të lumtur. Ata thanë, pra, që në të dy rastet rezultatet ishin të njëjta, me të dy grupet të përqendruara kryesisht në imazhe të dhunshme.

Përfundimi i shkencëtarëve bazuar në rezultatet e tyre është se muzika që karakterizohet si e dhunshme nuk i bën njerëzit pak a shumë të ndjeshëm ndaj dhunës qoftë në planin afatgjatë, qoftë në atë afatshkurtër./abcnews.al