A ruhet çokollata në frigorifer?

schedule22:37 - 16 Janar, 2022

schedule 22:37 - 16 Janar, 2022

Çokollata është një nga ushqimet tona të preferuara. Edhe kush nuk mund t’i rezistojë një, dy, tre apo edhe më shumë pjesëve? Por a e keni provuar ndonjëherë dhe ju duket sikur ka ndryshuar shija? Nëse jo, atëherë ju jeni një nga të paktët me fat. Sepse, si të gjitha produktet, edhe çokollata prishet dhe duhet t’i kushtojmë vëmendje të qartë si afateve të skadencës, ashtu edhe kushteve të ruajtjes në hapësirën tonë.

Sigurisht, zakonisht është e vështirë t’i rezistosh, ndaj e konsumojmë menjëherë! Por çfarë ndodh kur duam ta lëmë për më vonë? Dhe këtu lind pyetja: A futet çokollata në ngrirje?

Përgjigja vjen nga fusha e ëmbëlsirave. Ekspertët e përdorin këtë taktikë prej vitesh, për të mbajtur në temperatura ideale çokollatat që përdorin në përgatitjet e tyre. Megjithatë, ata e dinë saktësisht se si ta bëjnë këtë. Nëse nuk bëhet siç duhet, ekziston rreziku i humbjes së disa prej vetive të shijes.

Cilën çokollatë të ngrini?

Çokollata klasike komerciale mund të ruhen në frigorifer. Megjithatë, mbani në mend se çokollata e bardhë dhe qumështi janë më të ndjeshme se çokollata e zezë. Kjo pasi kjo e fundit është e pasur me antioksidantë për shkak të përmbajtjes së lartë të kakaos. Në të njëjtën kohë, çokollata industriale zgjat më shumë se çokollata e punuar me dorë dhe nuk është ide e mirë të vendosni fruta të thata ose produkte likeri në frigorifer.

Mënyra e duhur për të ngrirë çokollatën

Për të ngrirë siç duhet çokollatën, duhet ta mbyllni në një enë ose ta mbështillni fort me letër, në mënyrë që të mos thithë aromat e ushqimeve të tjera. Është më mirë të ruhet në disa ambalazhe të vogla, në porcione, për konsum të lehtë kur shkrihet.

Ky proces normalisht duhet të bëhet me faza, në mënyrë që të ketë rezultatin më të mirë. Kjo do të thotë, ne duhet të rrisim ngadalë temperaturën e ngrirësit tonë. Për ta arritur këtë do të mundohemi ta bëjmë kur nuk kemi shumë gjëra brenda, për të mos u krijuar problem. Vini re se çokollata nuk mund të përballojë temperaturat nën -25ºC, sepse rrezikojmë të krijojmë kristale akulli brenda.

Sa mund të lihet në frigorifer?

Afati i ruajtjes së një çokollate në frigorifer nuk duhet të kalojë 16-18 muaj.

Si është shkrirë?

Kur e nxjerrim nga ngrirja duhet t’i japim sërish kohë, që të mos pësojë papritur goditje termike! Nëse hyn direkt në temperaturën e dhomës, atëherë rrezikon të prishet. Idealja është të futet një temperaturë e ndërmjetme, pra në frigorifer. Që sipërfaqja të mos zbardhet, atëherë duhet ta mbështjellim me një peshqir pasi ta nxjerrim nga ngrirja. Nëse përsëri do ta përdorim në ëmbëlsira, mund ta shmangim këtë hap./abcnews.al