A janë të rrezikshëm për shëndetin deodorantët që përdorim çdo ditë?

schedule14:04 - 28 Mars, 2023

schedule 14:04 - 28 Mars, 2023

Moti i ngrohtë është pranë nesh, dhe për këtë arsye shanset për të djersitur më shpejt. Nuk është sekret që sot shumë njerëz zgjedhin një deodorant bazuar në aromën e tij, pa parë se çfarë përmban ai dhe sa dëm bën. A e dini se mund të bëni një zëvendësues të shkëlqyer dhe të shëndetshëm në shtëpi?

Duhet të bëjmë dallimin mes asaj që është deodorant dhe asaj që është antidjersë. Antidjersa është diçka që parandalon djersitjen dhe efekti i saj mund të zgjasë për 48 orë, dhe duhet të aplikohet në lëkurë të pastër. Bllokon gjëndrat e djersës, nëse djersitni më shumë, efekti i saj do të jetë më i shkurtër. Deodoranti është aty për të parandaluar krijimin e aromave të pakëndshme dhe për të dhënë një erë të këndshme.

A janë të rrezikshme kripërat e aluminit që mund të gjejmë në deodorantët komercialë?

Kripërat e aluminit krijojnë një depozitë në sipërfaqen e gjëndrave të djersës. Kur formohet një sediment, ato nuk mund të depërtojnë më thellë në organizmin tonë. Ka studime që thonë se gjendet në disa inde tumorale, por ka edhe studime që thonë se gjendet edhe në indet e shëndetshme të gjirit.

Soda e bukës mund të neutralizojë aromat e pakëndshme.

Soda e bukës rregullon vlerën e pH nën sqetull dhe kur vlera e pH është e rregulluar, bakteret nuk mund të riprodhohen. Nuk ndikon në sasinë e djersës, më shumë në krijimin e aromave të pakëndshme, por për disa do të funksionojë dhe për të tjerët jo./abcnews.al