Tre barishtet, të pasura me vajra esencialë dhe enzima, mund të bëjnë mrekulli për sistemin tretës dhe lajmi i mirë është se të gjithë i kemi në kuzhinën tonë.
Mënyrat e jetesës moderne dhe zakonet e këqija të të ngrënit po ndikojnë gjithnjë e më shumë në sistemin tonë tretës. Shqetësimi, mosfunksionimi i zorrëve dhe madje edhe shtimi në peshë mund të jenë për shkak të një problemi me sistemin tretës. Këto antacide mund të ndihmojnë në mënyrë të konsiderueshme, por zgjidhjet gjenden në dollapin e kuzhinës sonë. Studime të shumta kanë treguar efektivitetin e bimëve që, falë vajrave esenciale ose enzimave që përmbajnë, mund të kontribuojnë në tretjen më të mirë. Tre barëra të rëndësishme:
Xhinxher: Xhenxhefili mbron zorrën, ndihmon në përshpejtimin e qarkullimit të ushqimit përmes traktit gastrointestinal dhe zvogëlon gazrat, fryrjet dhe ngërçet. Gjithashtu aktivizon sythat e shijes dhe rrjedhjen e lëngjeve të stomakut. Sipas Ayurveda (“shkenca e jetës”), “Nëna e të gjitha terapive”, siç shpesh quhet si një nga sistemet më të vjetra të mjekësisë tradicionale në Indi, xhenxhefili është një bar i shkëlqyer për tretjen. Disa mjekë alternativë madje rekomandojnë të përtypni një përzierje të pak xhenxhefil të copëtuar ose të grirë para çdo vakti, me disa pika lëng limoni dhe një majë kripe.
Piper i zi: Piperi pikant përmban përbërjen piperine, e cila rrit tretjen në mënyrë natyrale dhe kontribuon në thithjen më të mirë të ushqimit. Piperi i zi, përveç kësaj, përmirëson sekretimin e acidit klorhidrik i cili ndihmon më tej në përmirësimin e tretjes.
Karafili: Eugjenoli i pranishëm në karafil dëshmohet të jetë veçanërisht efektiv në trajtimin e problemeve të stomakut siç janë dispepsia dhe fryrja e barkut. Zierja ose uji i nxehtë me pak karafil janë një mënyrë ideale për të përfituar nga vetitë e tij të dobishme./abcnews.al