Kur ktheheni në shtëpi pas një dite të gjatë në punë dhe jeni të uritur, gjëja e fundit që dëshironi të bëni është të uleni dhe të qëroni para gatimit. Për shembull, nëse jeni gati për të ngrënë disa patate, ka kuptim të mërziteni duke i qëruar ato para gatimit. Mirëpo, ka disa lajme të mira dhe nuk keni pse ta bëni.
“Ju nuk keni pse të qëroni frutat dhe perimet,” tha Carolyn Brown, një nutricioniste për blogun e Foodtrainers në Nju Jork. Në fakt, është shumë më e shëndetshme t’i hani ato me lëkurë”.
Në fakt, sipas një studimi të botuar në revistën Advances in Nutrition, kur hiqen lëkura, një përqindje shumë e konsiderueshme e ushqyesve që luftojnë sëmundjet dhe e mbajnë trupin tuaj të shëndetshëm në të vërtetë hiqen. “Lëkura përmban substanca shumë të shëndetshme të tilla si antioksidantë, vitamina dhe fibra,” thotë Carolyn Broën.
“Për shembull, rreth 1/3 e lëndëve ushqyese në një mollë, të tilla si vitamina C, vitamina A dhe kalium, janë në lëkurë. E njëjta gjë vlen edhe për ushqimet e tjera. Lëkura e një patateje përmban gjysmën e karbohidrateve që ju ndihmojnë të qëndroni të ngopur dhe një përqindje shumë të madhe të kalciumit dhe hekurit. E njëjta gjë vlen për të gjitha perimet me niseshte, ndërsa lëvozhgat dhe lëvorja përmbajnë rreth gjysmën e përmbajtjes totale të fibrave të një fruti”, shton Brown.
Nëse përsëri në disa ushqime duket e pamundur të hani lëkurën e tyre, atëherë përndryshe përfitoni nga potenciali i tyre përfitues. Për shembull, mos lejoni që lëkurat e agrumeve të humbasin: ruani lëkurën tuaj të portokallit diku dhe përdorni atë për t’i shtuar shije pulës ose peshkut tuaj./abcnews.al